latinica  ћирилица
30/06/2015 |  11:41 | Аутор: СРНА

Љајић: Ускоро списак хотела у којима важе ваучери

Министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић очекује да ће се до данас, када истиче рок, пријавити око 120 хотела и угоститељских објеката који су спремни да приме ваучере за одмор домаћих туриста, а у оквиру промоције дестинација у земљи.
Расим Љајић - Фото: РТРС
Расим ЉајићФото: РТРС

Највише се пријавило угоститеља из централне Србије, а најмање из Војводине, рекао је Љајић за медије поводом Дана Дунава и подсјетио да је држава обезбиједила новац за субвенционисано љетовање уз ваучере од по 5.000 динара по особи.

Ваучер важи за оне који се опредијеле да љетују у домаћим капацитетима чиме ће уштедјети 5.000 динара, односно коначни рачун им се умањује за износ ваучера.

Љајић је истакао да ће ускоро бити објављена листа хотела и туристичких објеката гдје грађани Србије могу да користе ваучере, подсјетивши да је Влада обезбиједила средстава за 100.000 људи у оквиру акције "Моја Србија", чији је циљ да се представи богатство туристичке понуде.

Ваучери, подсјећа Љајић, не могу да се користе у Београду, Нишу, Новом Саду и Крагујевцу. До сада се за ту акцију Владе пријавило 90 угоститеља.

Говорећи поводом Дана Дунава о путној инфрастуркури и потребним измјенама, казао је да је у доњем дијелу Дунава потребно изградити више пристаништа и пумпи и да би могла уз мања улагања да се нађу рјешења и изграде пристаништа која би испуњавала основне услове.

Љајић је рекао да би требало да се реконструишу или доврше пристаништа у Смедереву, Голупцу, Великом Градишту, Виминацијуму и Кладову.

Говорећи о кампањи "Моја Србија" - да грађани дио одмора проведу у земљи, Љајић је рекао да ће бити настављена и да ће се за недјељу дана сплаварити на ријеци Увац.

Он је рекао да циљ кампање није да некоме забрани да љетује у иностранству, односно да неког одврати од љетовања на мору, него да представи могућности љетовања у Србија и да олакша онима који имају мало новца да љетују и одморе се у земљи.

Разгледање Голубачке тврђаве саграђене средином 14. вијека, више пута рушене, обнављане и дограђиване као гранично утврђење између Србије, Угарске и
Турске могуће је и сада, без обзира на реконструкцију која је у току и која ће бити завршена 2016. године. Тренутно се прави нови тунел јер пут сада иде кроз тврђаву ка Кладову, а је циљ да се та грађевина заштити.

Крстарење бродом од Београда до Текије, кроз Ђердапску клисуру, траје девет часова, а уз ноћење у хотелу са четири звјездице у Кладову и повратак за Београд бусом, дводневни аранжман кошта 135 евра по особи.

Могуће је и крстарење од пар сати од Голупца до Текије.