latinica  ћирилица
30/06/2015 |  19:32 | Аутор: СРНА

Сутра смјена директора Шумског газдинства "Зеленгора" (ВИДЕО)

Помоћник министра за шумарство и ловство Републике Српске Горан Зубић најавио је да ће сутра бити смијењен директор Шумског газдинства /ШГ/ "Зеленгора" Калиновик, а у понедјељак и директор ШГ "Бирач" Власеница због лошег пословања у 2014. години, али и на бази анализе пословања у првом кварталу ове године.

Зубић је рекао да су у наредном периоду планиране значајније кадровске промјене у предузећу "Шуме Републике Српске", односно и у управи и у Надзорном одбору, али да су анализе њиховог рада још у току.

Он је додао има вишка радника у овом предузећу, али да су планиране мјере за упошљавање те радне снаге увођењем нових производа, као што је коришћење дрвне биомасе, плантажним узгојем, сакупљање споредних производа шумарства, али и пензионисање радника.

Зубић је истакао да отпуштања нису планирана, те подсјетио да је просјечна нето плата прошле године износила 697 КМ.

Према његовим ријечима, укупан дуг предузећа "Шуме Републике Српске", закључно са 2014. годином, износио је око 50 милиона КМ, а углавном се односи на обавезе према радницима, добављачима, извођачима радова и према општинама.

"Укупно девет шумских газдинстава прошле године је исказало негативан пословни резултат, а највећи негативни резултати били су код ШГ 'Романија' Соколац, 'Јахорина' Пале, 'Бирач' Власеница и других", рекао је Зубић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је додао да се порески дуг односи на обавезе исплаћивања накнаде према општинама, те да је тај проблем превазиђен тако да су извршена одређена усаглашавања на релацији "Шуме Републике Српске", Пореска управа и локалне заједнице, као и одређеним репрограмима обавеза између предузећа и шумских газдинстава, чије је потписивање у току.

Говорећи о издвајањима за неразвијене општине, Зубић је рекао да та накнада износи десет одсто од продаје дрвних сортимената, те да таква накнада у окружењу износи од два до пет одсто.

"Друга ставка је промјена мјеста обрачуна за накнаду. Када говоримо о проценту накнаде на шумском камионском путу у ту цијену су већ укалкулисани трошкови сјече и извоза тих дрвних сортимената који су већ опорезовани на други начин. Према томе, сматрамо да није исправно да већ на тако увећану вриједност са сјечом и извозом плаћа накнада од 10 одсто", рекао је Зубић.

Он је напоменуо да је Влада Републике Српске донијела мјере за редефинисање организационо-економске и кадровске позиције "Шума Републике Српске", међу којима је израда јединственог правилника о организацији и систематизацији радних мјеста, утврђивање положајне ренте и категоризације шумских газдинстава, успостављање строге финансијске консолидације предузећа наплатом потраживања и благовременим измиривањем обавеза.

Мјере се односе и на редовно усклађивање цијена шумских дрвних сортимената са цијенама у окружењу и условима тржишта, извршавање планираног физичког обима производње дрвних сортимената, доношење стратегије и акционог плана за сузбијање нелегалних радњи у шумарству и друге.