latinica  ћирилица
03/07/2015 |  10:38 | Аутор: СРНА

Наредне седмице до 38 степени (ВИДЕО)

Сљедеће седмице очекују се велике врућине, а тепература ваздуха достизаће до 38 степени Целзијусових, рекла је дежурни синоптичар Хидрометеоролошког завода Републике Српске Милица Ђорђевић.
Врућине - Фото: илустрација
ВрућинеФото: илустрација

Она је навела да ће данас максимална температура ваздуха бити до 32 степена, сутра 33, а у недјељу, 5. јула, до 34 степена Целзијусова.

"Температура ће након викенда наставити да расте, тако да нас сљедеће седмице очекују велике врућине које ће бити од 33 до чак 38 степени Целзијусових", рекла је Ђорђевићева.

Према прогнозама Хидрометеоролошког завода Републике Српске, најтоплији дани сљедеће седмице биће сриједа и четвртак.

Ђорђевићева је навела да се тек за седам дана, у петак и суботу, очекује пар степени нижа температура ваздуха, уз краткотрајне, пролазне локалне пљускове.

"Због врло топлог времена прије тога, пљускови би се могли појавити у виду локалних непогода, уз појаву града понегдје", рекла је Ђорђевићева.

Она је навела да ће количине падавина бити мале, те да се након њих поново очекује веома топло и сунчано вријеме.

УПОЗОРЕЊЕ ПОВОДОМ НАЈАВЉЕНЕ ВИСОКЕ ТЕМПЕРАТУРЕ

Министарство здравља и социјалне заштите Српске упозорава грађане да у наредном периоду што мање времена проводе на отвореном, посебно у најтоплијем периоду дана од 10.00 до 17.00 часова, с обзиром на најављену екстремно високу температуру.

Велике врућине могле би утицати на већину популације, те се препоручује, колико год је могуће, боравак у затвореним и расхлађеним просторијама, уздржавање од физичких радова, чешће туширање млаком водом и узимање што више течности, наводи се у саопштењу Министарства.

Препоруке се посебно односе на хроничне болеснике код којих се могу јавити појачане тегобе, али и симптоми попут главобоље, опште слабости, раздражљивости, исцрпљености, као и проблеми са спавањем.

Уколико постоји потреба за излазак ван куће, препоручује се максимална заштита од УВ зрачења, боравак у хладу када год је то могуће, узимање веће количине течности уз избјегавање алкохола и напитака са пуно кофеина и шећера, мањи, лаганији оброци током дана, као и кориштење широке, свијетле одјеће од природних материјала, шешира са широким ободом и сунчаних наочара.

Министарство здравља и социјалне заштите Српске посебно упозорава родитеље да у овом периоду заштите своју дјецу која често бораве напољу, да их ни на кратко не остављају саме у паркираним возилима, те да се придржавају свих препоручених мјера за заштиту од високе температуре.