latinica  ћирилица
03/07/2015 |  12:13 | Аутор: РТРС

Ванземаљци личе на људе

Ванземаљци личе на људе, јер је принцип "конвергентне еволуције" једнак за све - тврди научник са Кембриџа Сајмон Конвеј Морис.
Ванземаљац (илустрација) - Фото: илустрација
Ванземаљац (илустрација)Фото: илустрација

Водећи еволуциони биолог вјерује да су се ванземаљци, који личе на људе, развили бар на једној од многих планета који имају карактеристике Земље.

Морис објашњава да "конвергентна евоуција" значи да различите врсте, независно једне од друге, развијају слична обиљежја.

- Реална је могућност да су ствари које сматрамо најважнијим, као што су когнитивна софистицираност, велики мозгови, интелигенција...такође конвергентни - сматра Морис.

Како преноси "Индипендент", према том принципу слично изгледа и биљни и животињски свијет на другим планетима.

Наравно, то не значи да свака планета која је попут Земље има живот, а камоли хуманоиде. Али, ако се прича о софистицираној биљци - она ће изгледати као цвијет.

- Ако желите да летите постоји тек неколико начина на које се то може. Ако желите да роните - такође постоји тек неколико начина на које се то може, без обзира да ли сте Земљанин или ванземаљц - каже Морис.

- Ако желите топлокрвност, као код птица и сисаваца, постоји тек неколико начина на које се то може остварити - објашњава Морис.

- Читава прича о ванземаљцима, потрага за соларним планетама, мисије на Марс - све се то креће тако великом брзином да можемо бити прилично сигурни да ће све досадашње идеје бити отворене за ревизију идућих година - каже он.

Морис сматра да се ванземаљци, можда, крију, као што је говорио Артур Кларк (познати писац научно-фантастичних романа), или да, као што неки други вјерују, ми живимо у виртуелном свијету.

- Вјерујем да су људи тек почели да "гребу" по површини стварности - закључује Морис.