latinica  ћирилица
06/07/2015 |  16:58 | Аутор: Б92

Интернет чини да мислимо да смо паметнији него што заиста јесмо

Истраживање спроведено на Јејл универзитету показало је да употреба интернета чини да мислимо да смо много паметнији него што заиста јесмо.

Проблем се крије у томе што, кад год потражимо неку информацију на интернету, исту добијемо готово тренутно, па мозак грешком повјерује да је информација већ ускладиштена у нашој меморији, иако заправо није.

Али, упркос постојању те негативне стране употребе технологије, многи би помислили да то што су нам информације непрестано на дохват руке представља врло позитивну ствар.

Да ли је заиста тако?

Не баш, сматрају стручњаци.

Штавише, Мајкл Фишер, водећи аутор студије, наводи да би то могло да се покаже као врло опасно.

- У неким професијама, гдје је не само пожељно него и неопходно да људи имају што већи обим знања , попут хириргује на примјер, ово се може показати као велики проблем. Ако смо већ почели претежно да се ослањамо на помоћ интернета, морали би да се потрудимо да никад не останемо без њега - каже Фишер.

Другим ријечима, нико не би желио да му се догоди да у сред операције хирург схвати да не може да настави даље без помоћи Гугловог претраживача.

Ово можда звучи као претјеран примјер, али бројна истраживања су показала да употреба интернета чини да прецијенимо своје знање.

У истраживању Јејл универзитета учесници су одговарали на питање "Како функционише рајсфершлус?". Једна група имала је на располагању интернет, док је друга требало да одговори на питање без икакве помоћи.

Испоставило се да су они учесници који су се служили интернетом да би сазнали одговор у другом дијелу теста знатно прецијенили могућност да ће дати тачан одговор.

Резултати су даље показали да су учесници, чак и када нису успјевали да пронађу одговор на интернету, и даље себе сматрали паметнијим од учесника који нису користили интернет.

Ово истраживање има неке веома озбиљне импликације.

Као прво, застрашујуће је помислити на то да политичари и остале вође доносе одлуке засноване на знању које заправо немају.

Као друго, велика је вјероватноћа да ћемо, оног тренутка када будемо одсјечени од интернета, почети да паничимо када схватимо како смо слабо информисани.

- Интернет је човјечанству донио доста добра, али постоје неке негативне стране које нису толико очигледне и многи људи их најчешће нису свјесни. Ово су свакако неке од њих - закључио је Фишер.