latinica  ћирилица
07/07/2015 |  13:50 | Аутор: Агенције

Откривена мистерија најпознатије фотографије икада (ВИДЕО)

Годинама се спекулисало о томе гдје је усликана позадина најпознатије фотографије на свијету која већ 15 година служи као позадина оперативног система "Windows XP", а тек недавно је коначно откривена сада већ чувена локација
Микрософт подлога (Фото: Microsoft) -
Микрософт подлога (Фото: Microsoft)

Иако се претпостављало да је на фотографији брдо у Ирској или Француској, или новозеландски пејзаж, у питању је ипак зелено брдо познатије под именом Блис, које се налази у Калифорнији, а ову информацију је недавно открила компанија "Microsoft" на "YouTube".

На снимку амерички фотограф и аутор чувене фотографије Чак О'Риер објашњава да ју је усликао 1996. године када се возио према кући своје пријатељице у округу Напа, на сјеверу Сан Франциска. У једном тренутку током вожње угледао је фантастичан пејзаж и одлучио да заустави аутомобил како би га овјековјечио, не слутећи да ће управо то постати најпознатија фотографија икада.

- Трава је била савршена и сунце је сијало. На небу није било ниједног облачка, али док сам паркирао и поставио фотоапарат, облаци су се појавили. Направио сам четири снимка и то је било то - објашњава фотограф који је дуго радио за часопис “National Geographic”.

Пет година касније, уступио је ауторска права на фотографију "Microsoft", а да није знао шта ће они с њом учинити. О'Риер се данас са осмијехом присјећа свих прича које је чуо поводом своје позадине и у шали каже “није ни Француска, ни Ирска, већ близу моје куће".

Цјелокупну причу о најпознатијој фотографији на свијету можете видјети у већ споменутом видео снимку компаније "Microsoft".