latinica  ћирилица
07/07/2015 |  17:25 | Аутор: СРНА

Влада Српске: Иступи посланика примјер притиска на суд

Влада Републике Српске демантовала је наводе посланика СДС-а у Представничком дому парламента БиХ Ђорђа Крчмара, ПДП-а и Странке Напредна Српска у Народној скупштини Српске Милана Швраке и Горана Ђорђића, те адвоката Синише Ђорђевића и оцијенила да је њихово иступање класичан примјер притиска на суд пред доношење одлуке о примопредаји дужности новом начелнику општине Градишка.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Влада је поручила да су судови самостални и независни од законодавне и извршне власти и да је забрањен сваки облик утицаја на доношење судских одлука, што ресорно министарство у потпуности поштује.

Из Владе поручују да Министарство правде у свом досадашњем раду никад није вршило било какву врсту притиска на рад правосудних институција, те да ће и у будућем раду наставити да се придржава одредаба Устава и закона.

Министарство управе и локалне самоуправе Републике Српске ради у складу са Уставом, законом и другим прописима и поштује одлуке судова, због чега ће свако дјеловање бити у оквирима закона и утврђених надлежности ресорног министарства, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

У току поступања грађани Градишке су често захтијевали окончање с обзиром на чињеницу да је живот ове локалне заједнице, добрим дијелом паралисан, међутим, ресорна министарства су у свим одговорима поступала само држећи се закона и утврђених надлежности, додаје се у саопштењу.

У Влади кажу да посебно забрињава то што се нетачне чињенице саопштавају непосредно пред одлуку суда и пред нову сесију структуралног дијалога.