latinica  ћирилица
07/07/2015 |  19:47 | Аутор: СРНА

Меркел да промијени курс према Атини

Истакнути економисти позвали су њемачког канцелара Ангелу Меркел да промијени свој политички курс и да прекине да "на силу храни" грчки народ "бескрајним мјерама штедње".

"Лијек који је преписало њемачко Министарство финансија и Брисел само су довели до крварења пацијента, а нису излијечили болест", наводи се у отвореном писму Меркеловој, које је објављено на сајту листа "Тагесшпигл".

У писму, које је објавио и француски "Монд" и енглески "Гардијан", наводи се да се сада од грчке Владе тражи да прислони пиштољ на сљепоочницу и повуче окидач.

"На жалост, метак неће убити само будућност Грчке у Европи. Колатерална штета убиће еврозону као светионик наде, демократије и просперитета, а могло би да има и далекосежне економске посљедице за цијели свијет", наводи се у писму.

У писму које су потписали Томас Пикети, професор Економског факултета у Паризу и Џефри Закс са Универзитета Колумбија, апелује се на Меркелову да учини уступке Грчкој.

"Наша порука је јасна. Апелујемо да предузмете мјере од виталног значаја за Грчку, Њемачку и за цијели свијет. Историја ће вас памтити по вашим поступцима ове седмице", наводи се у писму.

У писму се изражава нада да ће Меркелова предузети храбре и дарежљиве кораке према Грчкој, који ће бити значајни за Европу и генерације које долазе.