latinica  ћирилица
10/07/2015 |  11:22 | Аутор: СРНА

Млади и раскалашни кинески тајкуни послати на преваспитавање!

Кинески лидер Хи Ђинпинг наредио је да млади и раскалашни богаташи науче колико је вриједан новац, па су послати на курс друштвене одговорности, а запријећено им је казнама ако се тамо не појаве.
Кинески милионер (илустрација) -
Кинески милионер (илустрација)

 Друштвене мреже у Кини "затрпане" су фотографијама младих богаташа са најбизарнијим склоностима.

Њихови пси и мачке носе златне "Епл" сатове, а они разбијају скупе аутомобиле као да су играчке.

Хвале се фотографијама банковних извода и скривају се иза моћних родитеља када се нађу у проблемима са законом.

Они су кинески "фуердаи", што значи - богата друга генерација, а све је више оних који се боје да је њихов начин живота измакао контроли.

Ти богати, млади људи најчешће су пословни инвеститори или уопште немају посао, док су њихови родитељи богати кинески бизнисмени или политичари.

Због развоја друштвених мрежа у Кини на којима се све више богатих хвали својим новцем, јавност је почела да "губи живце".

Најжешће критике изазвао је 2013. године низ скандала, који су усмјерили пажњу јавности на понашање "фуердаија".

Лист "Шангај дејли" писао је о њиховим сексуалним забавама у граду Санyа у провинцији Хаинан, на којима није недостајало дроге.

Гуо Меимеи /23/ многи сматрају краљицом "фуердаија", а други богаташки син Чен Јунy оптужио је за проституцију.

Она је одговорила објављивањем фотографије милионских улога у касину и објаснила да је пребогата да би се проституисала.

Онда јој је Чен одговорио објављивањем фотографије свог банковног извода на којем се види да на рачуну има милијарде.

Гуо је прошле године ухапшена због злочина у вези са коцкањем, а полицајцима је признала да је примала новац у замјену за секс. Лагала је да ради за Црвени крст, од чега се та организација јавно оградила.

Убрзо се појавила нова "краљица фуердаија" Ханг Ђиале, која је на друштвеним мрежама објавила неколико фотографија приватног авиона и забаве са гламурозним пријатељицама.

Она богатство дугује свом оцу Ханг Јуну, тајкуну који се бави електротехником и некретнинама.

За један од највећих инцидената заслужан је Линг Гу, син функционера кинеске владе, који је разбио свој "ферари 458 спајдер". Он је погинуо у тој несрећи, а три супутнице су тешко повријеђене.

Јавност је разбјеснило сазнање да су сапутнице у аутомобилу биле - потпуно голе.

Још неколико саобраћајних несрећа младих богаташа разбјеснило је Кинезе, посебно јер је полиција скривала да је ријеч о размаженим "татиним синовима", објашњавајући да су младићи незапослени, иако су возили "ламборџиније" и "ферарије".

Кинески предсједник, напокон, изгубио је стрпљење, па је организацији која се бави неполитичком елитом наредио да едукује младе "пословњаке", посебно оне млађе генерације, о томе откуд долази њихов новац и како треба да се понашају.

Они знају само да су богати, али немају појма откуд долази новац. Знају да се хвале богатством, а не знају како да га зараде, поручили су из те организације.

Седамдесет потомака богаташких породица послато је на тренинг друштвене одговорности и патриотизма у провинцију Фуџијан. Просјечна старост тих богаташа је 27 година.