latinica  ћирилица
11/07/2015 |  10:31 | Аутор: РТРС

Пребиловци - Симбол страдања српског народа (ВИДЕО)

Освештање Храма Васкрсења Христовог у Пребиловцима као и сахрана минираних и спаљених моштију Пребиловачких мученика, биће одржано 7. и 8. августа. Свету архијерејску литургију служиће патријарх српски Иринеј.
Изградња храма у Пребиловцима (архива) -
Изградња храма у Пребиловцима (архива)

Пребиловци код Чапљине симбол су страдања српског народа. Почетком Другог свјетског рата, од хиљаду житеља овога краја усташе су у јаму бациле 820 људи. Њихови посмртни остаци су спаљени и минирани.

Спомен-храм, гдје су биле сахрањене кости око 4.000 Срба бачених у јаме широм Доње Херцеговине, миниран је у посљедњем рату. По узору на Цркву Гроба Господњег и Васкрсења Христовог у Јерусалиму, обнавља се Храм у Пребиловцима. Архитектонско рјешење дали су пројектанти Пеђа и Сава Ристић.

Јереј Данило Боро каже да је обнова Храма подстакнута жељом да Пребиловци постану симбол обнове живота, симбол Васкрсења, а не само симбол страдања.

Посебна пажња поклања се унутрашњем уређењу Храма. Познати иконописац отац Стаматис Склирис осликао је олтарску апсиду и централну куполу, док група умјетника из Београда, окупљена око Александра Живадиновића, осликава параклис и исписује имена новомученика пребиловачких. Списак имена није коначан.

Ђакон Бранислав Рајковић позвао је све који дођу до тих података и након осликавања Храма, да се јаве и додао да ће они накнадно бити уписани.

У пострадалим Пребиловцима обнавља се живот у духовном и материјалном погледу. Данас овдје живи 60 становника, међу којима је 15-оро дјеце и младих. Они су нада и будућност овог краја.

Српска православна црква канонизовала је мученике пребиловачке и увела их у Календар. Сахрана моштију пребиловачких и доњохерцеговачких мученика биће 7. августа увече, уочи освјештања Храма Васкрсења Христовог.