latinica  ћирилица
12/07/2015 |  12:10 | Аутор: ТАНЈУГ

НАСА: Плутон је црвенкаст и има велико срце на површини

Патуљаста планета Плутон је другачије боје него што се досад вјеровало - ни сива, ни плава, већ риђкасте боје са великим свјетлим срцем на површини, јавила је Америчка свемирска агенција (НАСА).
Насина летјелица "Нови Хоризонти" (илустрација, http://phys.org) -
Насина летјелица "Нови Хоризонти" (илустрација, http://phys.org)

Најновију и досад најдетаљнију фотографију Плутона снимила је са осам милиона километара даљине летјелица "Нови Хоризонти" која се након девет година и пређених близу пет милијарди километара приближила овом свемирском тијелу.

На фотографији, првој коју је сонда послала након краћег техничког квара, видљиве су и свијетле тачке које би могле да буде ледене капе као и тајанствена тамна мрља која подсјећа на великог морског кита.

Научници очекују да ће сондина камера високе резолуције послати још јасније и прецизније фотографије након свог историјског прелета, у уторак 14. јула, када буде на свега 12.500 километара од Плутона.

Крећући се брзином од 50.000 километара на сат, што је чини досад најбржом свемирском летјелицом, сонда има задатак да прикупи драгоцјене податке о Плутону и његових пет мјесеца. Опремљена је са седам инструмената, међу којима су инфрацрвени и ултраљубичасти спектрометри, телескопска камера високе резолуције и детектор космичке прашине.

Сонду, коју напаја јединствени термоелектрични генератор, троши мање струје него двије сијалице од 100 вати. Атмосфера око Плутона онемогућава постављање сонде у орбиту патуљасте планете, тако да је она принуђена да своја посматрања обави са дистанце.

По заврштеку своје мисије, "Нови Хоризонти" ће наставити путовање како би се приближила другим објектима у Којперовом појасу, широком прстену препуном космичког "отпада" који кружи око Сунца, а за који се вјерује да су остаци од формирања Сунчевог система прије 4,6 милијарди година.

Сонда има довољно енергије за још 20 година путовања мада неће моћи да обори рекорд Војаџера 1. Лансиран 5. септембра 1977. године, Војаџер 1 је 2013. напустио Сунчев систем, поставши најудаљенији објекат од Земље створен људском руком.