latinica  ћирилица
14/07/2015 |  09:09 | Аутор: 24sata.hr

Величанствен пројекат: "Узгојио" цркву од зеленила

Љубав према дрвећу и црквама Бери Кокс је одлучио објединити у једном пројекту. Наиме, он је од стабала на својом предивном посједу саградио јединствену цркву.
Животни пројекат - "узгојио" цркву (Фото: Barry Cox/Tree Church) -
Животни пројекат - "узгојио" цркву (Фото: Barry Cox/Tree Church)

- Ишетао сам из своје куће, погледао врт и помислио - овај простор треба цркву. И тако је то почело, описао је почетак свог пројекта Бери Кокс с Новог Зеланда.

- У априлу 2011. године рашчистио сам простор и направио метални оквир према некима од својих омиљених цркава које проучавам деценијама - објаснио је.

Његова црква је смјештена на земљишту од 1,2 хектара. Клима, локација и тло близу Кембриџа идеални су за узгој неколико врста стабала од којих је "узгојена" црква. "Градња" цркве потрајала је пуне четири године. Трајала би и дуже да није било у питању пресађивање већ релативно одраслих стабала.

Она је отворена у јануару ове године, што Бери заправо уопште није планирао. Цркву је, каже, направио за "своју душу", али  када га је рођак замолио да му допусти да се у њој вјенча, Бери је схватио како би своје зелено ремек-дјело могао претворити у посао.

Данас се црква може изнајмити за фотографирање или вјенчање, а може се посјетити и због молитве. У њу стане стотињак људи, а у шатор који је подигнут недалеко од цркве још 60.

Наравно, свака се од тих услуга наплаћује, али године тешког рада и труда Берија Кокса то и заслужују.