latinica  ћирилица
14/07/2015 |  20:03 | Аутор: ТАНЈУГ

Белгијанци организују свјетско првенство у трци пужева

Свјетско првенство у трци пужева орџаће се 21. јула у пивници "Брас&Ву" у белгијском граду Лијежу, саопштили су организатори.

"Такмичење мора да буде организовано до најситнијег детаља", изјавио је славни белгијски рели возач Марк Дуез који ће надгледати трку.
 Организатори су за ову прилику ангажовали и једног члана медицинске комисије белгијске бициклистичке федерације који ће бити задужен за неизбјежну анти-допинг контролу.
  Засад су своје учешће потврдили представници Швајцарске, Француске, Гватемале, Демократске Републике Конго, Аргентине, Италије и Монака, а "воде се преговори и са потенцијалним учесницима других земаља", пишу белгијски медији.
 У трци ће се наћи разне врсте пужева - од "нервозних" Малих сивих, преко нешто тромијих, али робустнијих Великих сивих до појединих "националних" примјерака.
 На почетку трке, пужеви се постављају у подножје усправне мотке, дуге 42,195 метара. "Тренерима" се савјетује да за боље перформансе своје пулене нахране мешавином купуса, дјетелине и салате.
 Награде су рецепти за јела - са пужевима, а сав приход од шампионата, који ће бити праћен музичким нумерама и дегустацијама, биће намијењен добротворним организацијама.