latinica  ћирилица
18/07/2015 |  17:23 | Аутор: РТРС

Сљедеће године почиње продаја 3Д штампаног аутомобила

3Д штампани аутомобил могао би да се нађе на саобраћајницама прије него што очекујете. Компанија "Локал Моторс" са сједиштем у Фениксу планира да већ сљедеће године почне са продајом 3Д штампаног аутомобила, названог Страти.

Компанија “Локал Моторс“ открила је планове за производњу електричног аутомобила, за који се надају да ће бити понуђен у продаји већ сљедеће године.

Аутомобил ће бити израђиван према захтјеву купца, на 3Д принтеру. Купцима ће бити понуђена могућност да возило прилагоде личним потребама. Представници компаније кажу да ће прва верзија аутомобила, који ће бити намијењен искључиво за градску вожњу, коштати између 18.000 и 30.000 америчких долара. Очекује се да ће верзија прилагођена вожњи на ауто - путевима бити доступна до краја идуће године.

Компанија “Локал Моторс“ прошле године представила је прву верзију 3Д штампаног аутомобила, названог Страти, који је остао на нивоу прототипа.

- За нас је то био велики почетак, јер смо доказали да можемо штампати аутомобил, ставити га у погон и возити око конгресног центра. Били смо веома запослени протеклих шест или седам мјесеци и сад смо спремни да овај модел пустимо у производњу, рекао је Џон Б. Роџерс јуниор, генерални директор и ко – оснивач “Лоцал Моторс“.

У почетку, представници компаније “Локал Моторс“ надали су се да ће произвести модел за градску вожњу до краја ове године, али је рок помјерен за сљедећу. Дизајн аутомобила је резултат конкурса, који је компанија поставила на Интернет, а на коме су право учешћа имали инжењери, али и они који се тиме баве из хобија.

Побједник је Кевин Ло, инжењер из Ванкувера у Вашингтону, који ради за компанију “Хелвет Пакард“. Роџерс објашњава технику производње: - - То је тродијелни процес. Почињете са дигиталним фајлом, који стављате у штампач и он штампа грубу верзију аутомобила. Затим глодалицом дотјерујете жељени облик аутомобила, на одређеним мјестима. Затим спајате дијелове, као што су: мотори, точкови, кочнице и сличне ствари и возите аутомобил.

Каросерију аутомобила и панеле штампају од карбонских влакана са примјесама пластике, на машини која може стати у гаражу.

- Оно што треба да урадите је да узмете течност или прах или материјал у чврстом стању, који онда претворите у течност или прах и формирате га тако да га послије можете увећавати. Тако да у овој посебној врсти производње, поступком надограђивања, користимо пластику ојачану карбонским влакнима, коју мијешамо у екструдеру. Затим аутомобил, дословно, штампамо тако што једна машина помјера екструдер око загријаног калупа, а врелина штампача и врелина калупа држи материјал управо на мјесту на којем треба да буде. Затим га брзо охладимо и он се враћа у чврсто стање, додаје Роџерс.

Потребно је око 44 часа да се одштампа Страти. Затим га опремају електричном аутомобилском батеријом, мотором и системом амортизације француског произвођача аутомобила “Реноа“.

Компанија се нада да ће једног дана имати десетине мини фабрика по цијелој земљи, које ће производити аутомобиле по наруџби. Прва постројења биће отворена у Ноксвилу, у Тенесију, а прозводња ће почети крајем ове године.

Биће то двосјед за градску вожњу, тежине 816 килограма, с максималном брзином од 40 километара на час. Његова продајна цијена биће између 18.000 и 30.000 америчких долара. Произвођачи кажу да би његов рок трајања требало да буде најмање 50 година, а послије тога може бити рециклиран.