latinica  ћирилица
18/07/2015 |  17:32 | Аутор: РТРС

Школа зидног сликарства у Лиону

Посљедњих година младим умјетницима предстаља велики изазов осликавање зидова зграда у градским језгрима. Али то није нимало једноставно као што многи претпостављају и постоји школа у Лиону како би ови умјетници постали прави експерти за зидно сликарство, укључујући и уличну умјетност и урбани дизајн.

У Лиону туристи морају да буду опрезни да не би случајно ушли у зид. Наиме око 1.200 квадратних метара зида названог 'Le Mur Des Canuts' јесте примјер једног од зидова под заштитом УНЕСКО-а.

Сматра се да је то највећа зидна слика, мурал, у Европи и приказује историју једног дијела овог француског града.
Шетајући, туристи у овом граду могу видјети на хиљаде зидних слика што је подстакло једну школу да образује нову генерацију зидних сликара и то управо с намјеном осликавања вањских зидова зграда.

Школу је 2012. основао CitéCréation и француски умјетник Емил Кол како би едуковали нове умјетнике зидног сликарства и урбаног начина декорације зграда и градских средина.

Школа је смјештена у градићу седам километара јужно од Лиона и посједује два радна простора тако да студенти могу да практично примјењују све оно што уче. Морају да науче и како да раде у различитим условима и како да раде у тиму а да су ипак самостални.

Морају бити прецизни у умјетничкој техници “ Trompe l'oeil“ буквалног значења трик за око а у ствари ријеч је о оптичкој илузији коју у тродимензионалној слици стварају ови умјетници. Све то значи да ученици заиста морају да се посвете и да буду перфектни у свему од конструкције скеле, набавке боја до саме израде, као што је полузавршена жута ружа.
Колико је ова школа комплексна потврђују и њени студенти који с дивљењем описују све процесе учења.

Након што су прије три године постали полазници школе зидног сликарства, студенти Еколсите сада постају и први дипломци. Они су украсили неке улице Лиона а сада је и остатак свијета њихово празно платно за осликавање.