latinica  ћирилица
21/07/2015 |  09:39 | Аутор: ТАНЈУГ

За све фанове Харија Потера: Прво Европско првенство у квидичу

Италијански градић Сартеано, поред Сијене, биће овог мјесеца домаћин првог Европског првенства у квидучу, популарне игра из романа и филмова о дјечаку чаробњаку Харију Потеру.

Као и у причи Џоане Роулинг, играчи ће настојати да јашући на метлама убаце "квафл" (лоптицу) у обруч противника, те да ухвате "златну скривалицу" која тиму доноси побједу.

За разлику од Потерове, која лети попут метка, скривалица "Нормалаца" је лоптица закачена за стражњуцу судије који трчкара тереном.

Турнир ће се одржати од 24. до 27. јула уз учешће тимова из 12 земаља, од Италије, преко Белгије и Шпаније, до Норвешке и Турске.

Мјешавина хокеја, кошарке и рагбија, квидич супротставља двије екипе састављене пола од мушких, а пола од женских играча.

Овај "спорт", за који се многи надају да ће једног дана постати олимпијска дисциплина, има све већи број поклоника у свијету.

"Нови клубови се оснивају сваког мјесеца", рекао је у изјави за милански лист Коријере дела сера један од организатори, истичући да је ријеч о "прилично тешком спорту, који захтјева озбиљну физичку припрему".