latinica  ћирилица
25/07/2015 |  16:52 | Аутор: ТАНЈУГ

Нова "узбудљива" открића на Плутону

Америчка свемирска агенција НАСА наставља да открива нове податке и фотографије Плутона које је снимила сонда Нови Хоризонти.
Плутон - Фото: AP
ПлутонФото: AP

Послије планинских вијенаца и залеђених долина, Насина летјелица је послала нове слике на којима се види пара у атмосфери Плутона и знаци кретања азотног и метанског леда на његовој површини.

"Десет дана након блиског прелета Плутона, може се рећи да су наша очекивања више него испуњена", изјавио је Џон Грансфелд, научник из тима Нови Хоризонти. "Са плутајућим ледом, оригиналним хемијским саставом површине, планинским вијенцима и испарењима, Плутон даје узбудљив приказ геолошке разноврсности", навео је он.

Седам сати након што је 14. јула прошла на најближој могућој раздаљини од Плутона, сонда Нови Хоризонти је уперила један од својих оптичких инструмената на патуљасту планету и снимила продирање сунчевих зрака кроз њену атмосферу.

Фотографије показују испарења до 130 километара изнад Плутонове површине. Прелиминарном анализом утврђено је постојање два слоја паре, од којих се један налази на висини од 80 километара, а други на висини од 50 километара.

"Ова испарења представљају кључни елемент у настанку комплексних компоненти угљоводоника који Плутоновој површини даље риђкасту боју", објаснио је Мајкл Самерс, астроном мисије.

Најновије фотографије које је америчка сонда послала откривају, такође, помјерања, "плутање" леда на површини Плутона, што указује на недавну геолошку активност - прије неколико десетина милиона година, што је прилично зачудило научнике.