latinica  ћирилица
28/07/2015 |  10:59 | Аутор: Б92

Пронашли изгубљено благо вриједно милион долара

Једна породица са Флориде пронашла је милион долара вриједне златне предмете, укључујући и златнике шпанског краља у олупини брода који је потонуо недалеко од обале прије око 300 година
Златници                                                      Thinkstock - Фото: илустрација
Златници ThinkstockФото: илустрација

Породица Шмит – Рик, Лиса, њихово двоје дјеце и снаја, горинама су тражили изгубљено благо. Ерик Шмит, Лисин 27-годишњи син, успио је да лоцира остатке брода на дубини од 4,5 метара у близини града Форт Пирс у Флориди.

Међу пронађеним благом је 51 новчић, 12 метара дуг украсни златни ланац и вјероватно највреднији предмет – "краљевски" новчић из 1715. направљен за краља Филипа В.

- Ова открића су важна не само због новчане вриједности, него и историјског значаја - каже Брент Бризбен из удружења 1715 Флит које се бави потрагом за изгубљеним потонулим бродовима.

Шпанска флота с благом враћала се из Кубе у Шпанију 1715. када је наишла на ураган. Изгубљено је 11 од 12 бродова у великом невремену. Погинуло је око 1.000 људи, док је 1.500 успјело да отплива до обале. Неки новчићи које су донијели таласи и даље се могу пронаћи на обалама Флориде.

Бризбен додаје да је флота носила благо у вриједности данашњих 400 милиона долара, а до сад је пронађено око 175 милиона.

Држава Флорида узеће око 20 одсто блага и изложити га у локалне музеје, док ће Удружење Флит и породица Шмит која ради за организацију, подијелити остатак.