latinica  ћирилица
03/08/2015 |  08:53 | Аутор: РТС

Суд за злочине ОВК - други покушај

Косовска скупштина требало би поново да гласа о уставним амандманима који су неопходни за формирање Специјалног суда за злочине бивше ОВК, мада су већ сви рокови истекли.
Скупштина самопроглашеног Косова (архив) -
Скупштина самопроглашеног Косова (архив)

Сједница је заказана за 10 часова, а упркос великом противљењу опозиције, предсједништво Скупштине Косова донијело је одлуку да на дневни ред стави гласање о уставним амандманима којима се отвара пут за формирање Специјалног суда.


Опозиција сматра да амандмани у вези са оснивањем Специјалног суда ни у ком случају не треба да буду поново у скупштинској процедури и најављује да ће гласати против.

Међутим, очекује се да ће поједини посланици Демократске партије Косова, који су током прошлог гласања 29. јуна били против формирања овог суда, сада гласати за усвајање амандмана. Косовски премијер Иса Мустафа рекао је синоћ да владајућа коалиција има потребан број гласова да се усвоји амандман 24 на Устав Косова чиме се отвара пут оснивању Специјалног суда. 

На сједници предсједништва Скупштине Косова шеф парламентарне групе Покрета "Самоопредјељење" Глаук Коњуфца је рекао да је "поновно стављање на гласање тих амандмана антидемократски потез без преседана".

"И први пут када су амандмани дошли у Скупштину, били су скандалозни и умјесто да влада то прихвати, она сада иде корак даље и прави још антидемократскији потез и без промијењеног зареза поново их враћа у скупштинску процедуру, што је без преседана. Уколико то урадимо, легитимисаћемо анархију на Косову", сматра Коњуфца.

Сличан став имају и предсједници осталих парламентарних опозиционих група.

Претходно је у петак косовска влада усвојила измјене уставних амандмана за формирање Специјалног суда за ратне злочине бивше ОВК и специјалног тужилаштва и доставила их парламенту на разматрање.

Влада је усвојила и Нацрт закона о правној заштити и финансијској подршци оптуженима у судским процесима пред тим судом.

Враћање у скупштинску процедуру, као и усвајање уставних амандмана представља изузетно значајан корак за Косово у испуњавању обавеза које је преузело од међународне заједнице, саопштено је раније из кабинета премијера Косова Исе Мустафе.