latinica  ћирилица
03/08/2015 |  09:17 | Аутор: ТАНЈУГ

Вулин: Сјећање на жртве "Олује" и наредних година

Не постоји циљ нити идеологија због које ће Србија и у наредним годинама одустати од обиљежавања "Олује", а обавеза Србије је да прецизно уреди спискове убијених и несталих, изјавио је предсједник Организационог одбора за обиљежавање Дана сјећања на страдање и прогон Срба Александар Вулин.

Вулин је, гостујући на РТС-у, рекао да се предуго чекало на то да Србија обиљежи Дан сећања на страдање и прогон Срба и додао да још нема прецизних спискова колико је људи страдало.

Он је напоменуо да се говори о броју од око 2.000 убијених и несталих и истиче да је обавеза Србије да прецизно уреди спискове са именима тих људи.

Вулин је указао да је обиљежавање "Олује" начин да Србија цивилизовано и људски каже колико пати.

"Сва звона српске православне цркве чуће се у истом тренутку. Молим све да се зауставе у 12 сати када буду чули сирене и звона, да застану и да се подсјете на оне који су били прије нас и на оне који су страдали. Ми имамо за чиме да жалимо", каже Вулин.

Вулин је указао да ће бити измијењени сви неопходни закони како би се и наредних година 5. август обиљежавао као Дан жалости и додао да нема те идеологије или тог циља због кога ће Србија престати да обиљежава Дан сјећања на страдале и нестале.

Коментаришући одлуку Сарајева да забрани одавање почасти жртвама, Вулин је нагласио како је то велика срамота за власт у БиХ, јер је, како подсјећа, Сарајево увијек позивало свијет на солидарност са њеним жртвама.

"А сада испада да у том истом Сарајеву Срби немају праву на парче калдрме да се скупе и да кажу како им је тешко што им је 250.000 сународника протјерано", сматра Вулин.

Говорећи о Војној паради у Загребу, Вулин је рекао да одустанак земаља НАТО-а од параде јесте велика побједа Србије и велики догађај који показује да је први пут показала како је дипломатском иницијативом спремна да мијења ствари.