latinica  ћирилица
08/08/2015 |  09:14 | Аутор: Агенције

Десет година везан ланцем, а онда пошао у прву шетњу (ВИДЕО)

Џаред Пајпер из Аризоне ослободио је комшиничиног пса, који је више од десет година држан на кратком ланцу.
Десет година везан ланцем - Фото: Screenshot
Десет година везан ланцемФото: Screenshot

Џаред каже да је скоро сваки дан близу свог дома пуне три године виђао једног завезаног пса и да га никада није видио одвезаног, нити да му је неко пришао или се играо са њим.

„Сваки пут када сам га видио, лајао је и режао. Уопште није диеловао мирољубиво. Једног дана сјео сам поред ограде и чекао да престане да лаје. Почео сам да причам са њим и ускоро је пришао огради“, присјећа се Џаред.

Каже да се плашио да протури прсте да га пас не би ујео, али да је послије неког времена ипак покушао, што се псу веома допало. Послије неког времена постали су добри пријатељи, а Џаред му је сваки дан доносио неку посластицу и кратко га чешкао.

Назвао га је Расти Дајмонд (Зарђали дијамант). На ушима је имао отворене ране на којима су се скупљале муве, а по стомаку неке израслине, али је увијек био лијепо настројен према Џареду.

Једног дана из оближње куће изашла је Растијева власница, којој је Џаред објаснио да пас мора на ветеринарски преглед, а да се везивање и држање у тако лошим условима сматра окрутним понашањем према животињама и да је законски кажњиво.

Она му је рекла да је пас за тај ланац везан између 10 и 15 година. Никада није био изван дворишта нити упознао неког другог пса или човјека.

„Рекао сам јој да не одлазим без пса и након неколико минута је пристала да га узмем. Одвео сам га у прву шетњу. Уживао је у сваком тренутку. Онда код ветеринара да му скину ланац и окупају га“, каже Џаред.

Према његовим ријечима, Расти је све вријеме био миран. Ланац и огрлица потпуно су зарђали.

Будући да Џаред није имао услове да га удоми, пронашао му је једну породицу која има још неколико паса и велико двориште. Расти се одмах уклопио са својим новим друштвом.