latinica  ћирилица
08/08/2015 |  10:34 | Аутор: СРНА

Пребиловци- служена литургија у новоосвештаном храму (ФОТО и ВИДЕО)

Његова светост патријарх српски Иринеј данас је уз саслужење бројних владика и свештенства служио Свету архијерејску литургију у Храму Васкрсења Христовог у Пребиловцима, код Чапљине, који је претходно освештан.
Освештање храма у Пребиловцима - Фото: СРНА
Освештање храма у ПребиловцимаФото: СРНА

Вјерници су приступили причешћу, након чега су одржани поздравни говори.

СЛАВА УВИЈЕК ПРИПАДА МУЧЕНИЦИМА, А НИКАДА ЏЕЛАТИМА

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да су Пребиловци свједочанство тријумфа живота над смрћу и мјесто које свједочи да слава увијек припада мученицима, а никада џелатима.

"И Пребиловци и Јадовно и Доња Градина догодили су нам се у условима када ми Срби нисмо имали државу. Зато је Република Српска, између осталог, и настала као одговор на бојазан да ће нам се овакви злочини дешавати, те да се они више никада не десе", рекао је Додик, који је и главни ктитор храма.

Он је напоменуо и да је Република Српска настала као живот и борба за слободу.

"И зато смо ми данас слободни људи. Данас смо се сабрали на овом чудноватом мјесту, мјесту страдања и васкрсења, како бисмо се присјетили прошлости, али и како бисмо поставили добре темеље и ваљан залог будућности Пребиловаца, цијеле Херцеговине и Републике Српске", истакао је Додик.

ПРЕБИЛОВЦИ ПРЕКЛИЊУ ДА СЕ ЗЛОДЈЕЛО НИКАДА И НИКОМЕ НЕ ПОНОВИ

Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије поручио је након освештања Храма Васкрсења Христовог у Пребиловцима да су пребиловачки страдалници сада заштитници који својом молитвом преклињу да се никада и никоме слично злодјело не би више поновило.

"Ово је дан који је Господ створио. Након 75 година лутања и страдања који су трајали и послије њихове страшне - мученичке смрти, њихово присуство прекрива данас Пребиловце, Доњу Неретву и све нас. Стога вас љубазно молим, браћо и сестре, удишите ваздух пажљиво и ступајте обазриво, јер сте на земљи светој, наквашеној крвљу, сузама и прахом мученика који нам постадоше вјечни заступници пред Господом у Царству Небеском", истакао је владика Григорије у обраћању окупљенима.

У овом дану у молитвеном скрушењу, каже владика, приклањамо главе пред њиховом светом жртвом.

"Ако ослушнете трепет овог дана чућете хорове анђела са којима пјевају пострадала дјеца, жене, старци и људи мушкарци из Пребиловаца и из свих херцеговачких јама. Радујемо се и славимо са њима овај свети дан у којем мир и смирај налазе сви мученици херцеговачки. Они чије кости данас спустисмо у свету земљу, али и они чији остаци и сада почивају на дну јама безданица и безименица. И они се једнако радују данашњем дану и догађају несвакидашњем и славе овај празник са нама", нагласио је владика захумско-херцеговачки.

СИОН СВЕТИХ МОШТИЈУ СВИХ ГРАЂАНА ПРЕБИЛОВАЦА

Академик Матија Бећковић рекао је данас да у Храм Христовог Васкрсења у Пребиловцима није уграђена честица једног светитеља, него сион светих моштију свих грађана Пребиловаца на правди Бога ујамљених, а потом и посмртно мучених, бетонираних и минираних.

"Зато се овај лакокрили храм тако високо винуо у небо и на хиљадама крила подигао у небеса и све нас", нагласио је Бећковић, говорећи пред више од 7.000 људи који су присуствовали освештању пребиловачког храма.

Бећковић је рекао да су Пребиловци свето мјесто свете српске географије, гдје се не зна ко је присутнији - живи или давно упокојени. Он је нагласио да је српска земља сва у ожиљцима и модрицама од масовних гробница.

"Земља памти, и тамо где су загртани улегне се и никад не изравни. Пребиловци нису једино место где смо бацани у јаме због своје вере и имена, али су једино на свој српској јамографији које смо достојно обележили и на њему подигли храм. Нису ли зато они право место да упитамо где је српски Јад Вашем? Где је памјатник? Где је некропоље? Где је Вечни пламен?", упитао је Бећковић.

Патријарх Иринеј, са двадесет владика и 200 свештеника, претходно је испред Храма Васкрсења Христовог дочекао литију која је донијела остатке моштију Светих пребиловачких новомученика из Дома културе у овом мјесту, гдје су биле смјештене посљедњих десет година.

Патријарх је симболично узео мали кивот са моштима Светих пребиловачких новомученика који је у литији ношен три пута око храма, у којем је истовремено обављена сахрана моштију пребиловачких мученика.

Храм Васкрсења Христовог у Пребиловцима је саграђен на мјесту Спомен-костурнице у коју су 1991. године сахрањене кости 4.000 Срба које су усташе током Другог свјетског рата убиле и бациле у 13 херцеговачких јама. У јуну 1992. године хрватска војска минирала је Спомен-костурницу.

По повратку Срба у Пребиловце, након 2000. године, остаци костију пребиловачких новомученика су сакупљени. Стали су у седам ковчега и оне су данас сахрањене у крипти Храма Васкрсења Христовог који је урађен по узору на Цркву Христовог гроба у Јерусалиму, која је симбол Васкрсења и симбол живота.

На зидовима Храма исписана су имена страдалника, међу којима и 826 становника Пребиловаца које је једно од четири најстрадалнија села у свијету у Другом свјетском рату.

Храм у Пребиловцима саграђен је уз добру вољу, разумијевање и помоћ предсједника Српске Милорада Додика, али и захваљујући донацијама Срба у дијаспори.

У Пребиловце је јутрос стигло неколико хиљада људи, међу којима предсједник Републике Српске Милорада Додик, предсједник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић, чланови Владе Српске, српски представници у институцијама БиХ, начелници источнохерцеговачких општина, народни посланици, делегација из Ватикана, академик Матија Бећковић, прослављени режисер Емир Кустурица и бројне друге званице.

У Пребиловцима је у првим данима августа 1941. страдало 85 одсто живља, махом жена, дјеце и стараца.

Они су, према свједочењима усташа којима је 1957. суђено за овај злочин, живи гурнути у јаму Голубинка код села Шурманци, надомак Међугорја.

Српска православна црква канонизовала је мученике пребиловачке који се славе 6. августа као Свети пребиловачки новомученици.

Патријарх српски Иринеј освештао је Храм Васкрсења Христовог у Пребиловцима у знак сјећања на Србе (4000) погубљене од усташа у Дргугом свјетском рату чије су кости миниране у Спомен-костурници у овом мјесту 1992. године
Фото: СРНА

Предсједник Републике Српске Милорад Додик присуствовао је освештању храма у Пребиловцима
Фото: СРНА

Предсједник РС Милорад Додик присуствовао је освештењу Храма у Пребиловцима
Фото: СРНА

Предсједник РС Милорад Додик и предсједник НС РС Недељко Чубриловић, Емир Кустурица присуствовали су освештењу Храма у Пребиловцима
Фото: СРНА

Литина носи остатке моштију Светих пребиловачких новомученика из Дома културе овог мјеста
Фото: СРНА

Пребиловци - Освештање Храма
Фото: СРНА

Новоосвештани Храм Васкрсења Христовог и Пребиловцима код Чапљине
Фото: СРНА

Освештање Храма
Фото: СРНА

Освештање Храма
Фото: СРНА