latinica  ћирилица
08/08/2015 |  11:05 | Аутор: Агенције

Дао је отказ на послу, а сада зарађује 10.000 евра и живи у рају (ФОТО)

Прије седам година, Џони ФД имао је 27 година и живио је у Калифорнији. Годишње је зарађивао око 50 хиљада долара радећи у маркетингу.
Џони ФД - Фото: Screenshot
Џони ФДФото: Screenshot

"Врхунац мог дана била би вожња на посао и с посла, само зато што сам у тим тренуцима имао изговор за слушање музике и само зато што бих тада узео предах од размишљања о томе да мој живот не иде нигдје. Нисам био несрећан. Био сам без икаквог мотива за наставак", започео је своју причу за "Business Insider".

Кад је компанија за коју је радио продата годину дана касније, понуђен му је избор. Могао је да задржи своје радно мјесто или да узме отпремнину и оде. Изабрао је ово друго. Првих неколико мјесеци провео је трошећи добијени новац проводећи се с пријатељима по Лос Анђелесу.

Џони ФД (Фото: johnnyfdk/Instagram)

"Имам среће што сам из тога изашао без дугова, јер моји пријатељи и даље имају дугове на картицама које отплаћују", признао је.

Схватио је да је доста живота без посла, па је на карти потражио гдје би могао да оде и одлучио се за Тајланд.

"Кад људи путују и оду у другу државу, сјећања су увијек различита. Кажу да је било лијепо или добро,алио баш сви који су се вратили с Тајланда тврде да је то било најневјеројатније путовање у њиховом животу. Сви су о Тајланду причали као о рају", испричао је.

У првих седам дана ишао је на седам различитих тура. Посљедња је била она ронилачка, а то га је толико одушевило да је у сљедећих неколико година заронио још хиљаду пута. У међувремену је пропутовао свијет, учио људе да роне и тражио савршено мјесто за живот. Једног дана закључио је да му то није довољно.

Џони ФД (Фото: johnnyfdk/Instagram)

"Схватио сам да више не желим бити ронилац који ради у одмаралишту. Хтио сам бити гост. Рекао сам себи да више нећу ронити док не будем могао да будем гост", тврди.

Како би зарадио новац и бесплатно тренирао у теретани, почео се бавити нечим новим, Мај Таијем, борилачком вјештином која се практикује у југоисточној Азији.

"Ближио сам се 30. рођендану и помислио сам да, ако сад не пробам, никад нећу", тврди.

Након двије године бављења том борилачком вјештином, догодио се још један судбоносан тренутак.

"Било је то након моје шесте професионалне борбе. Био сам претучен, сломљене ноге, натеченог ока. Цијело моје тијело било је уништено. Ускоро је требало да прославим 32. рођендан и схватио сам да се нећу моћи тиме бавити још дуго", присетио се.

У то вријеме писао је блог о својим искуствима бављења Мај Таијем те је чуо да неки зарађују претварањем блога у електронске књиге. Схватио је да би то и он могао, па је свој блог преобликовао у књигу "12 недјеља на Тајланду: Добар живот за мало новца", која је у првих недјељу дана зарадила 600 долара.

Џони ФД (Фото: johnnyfdk/Instagram)

"Након што сам написао ту књигу, желио сам да сазнам како их продати још. Почео сам се састајати с људима који су се бавили интернет маркетингом, а који су живјели или путовали кроз Чианг Маи. Нисам имао појма да постоји заједница дигиталних номада, која је тек настајала. Сваког с ким бих се састао позвао бих на кафу или вечеру и покушао сазнати што више о томе од њих", испричао је.

Убрзо је налетио на "dropshipping", посао који се састоји од тога да дјелујете као посредник за муштерију која жели наручити неки производ који се продаје онлајн. Купац вама плаћа за производ, а ви онда његове детаље просљеђујете произвођачу који тај производ доставља директно купцу. Ваша зарада је разлика у цијени коју вам је купац платио и велепродајне цијене производа коју након продаје плаћате произвођачу.

Након курса на ком је научио основе, почео се бавити "dropshipping" у Чианг Маију, а то му је ускоро постао главни извор прихода.

Тврди да се усмјерио на двије ствари, раст предузећа, што значи да је недјељно радио 40-50 сати на новим пројектима и потрази за новим могућностима, и на одржавање, у којем четири до десет сати недјељно одржава оно што је већ направио. Посљедњих шест мјесеци бави се само одржавањем направљеног.

Џони ФД (Фото: johnnyfdk/Instagram)

Данас ФД зарађује и до 40.000 долара мјесечно на различите начине. Новац му и даље долази од писања књига (прошле године је написао другу "Живот се брзо мијења: Кораци према томе да добијете све што сте жељели), зарађује од бављења "dropshippom", нуди онлајн курсеве, а нешто новца стиже и од реклама на његовом блогу. Ипак, углавном му сваког мјесеца на рачун легне око 10.000 долара.

"Да толико зарађујем у Калифорнији, стално бих морао пазити на новац, али овдје моји трошкови износе мање од 1500 долара мјесечно, што значи да ми остаје довољно новца, око осам или девет хиљада. Ако желим да купим нешто или желим отићи негдје, уопште се не морам двоумити", појаснио је.

На крају закључује да постоје два начина на које људи могу створити животе попут његовог.

"Можете урадити оно што сам ја урадио, дати отказ и живјети од уштеђевине док не схватите чиме се желите бавити или ако желите имати план прије свега, слиједите пут неког ко је успио", мудро поручује ФД (то је презиме које професионално користи).