latinica  ћирилица
08/08/2015 |  18:01 | Аутор: Б92

Грк говори 32 језика

Јоанис Икономоу може са поносом да се назове полиглотом, будући да говори 32 жива језика (и још неколико изумрлих).
Јоанис Иконому - Фото: Huffington Post
Јоанис ИкономуФото: Huffington Post

Овај 50-годишњи преводилац Европске комисије у Бриселу одрастао је у Грчкој, а први језик који је научио послије матерњег био је енглески. Услиједило је проучавање њемачког, италијанског, руског и свахилија, које је савладао до 14. године.

Затим се заинтересовао за арапски и бенгалски и неке изумрле језике попут црквенословенског. За себе каже да је сушта супротност Одисеју, будући да жели себе да отвори за свијет.

Чак и међу полиглотама Европске комисије, Икономоу је јединствен. Говори 21 од 24 званична језика Европске уније (све сем естонског, малтешког и ирског).

Иконому описује себе као штребера који мандарински сматра "Еверестом међу језицима" (иначе га течно говори), а познаје и египатске хијероглифе. Каже да не може да процијени колико му је времена потребно да научи језик.

Он свима који планирају да уче језике савјетује примјену свог плана од три степена, који захтијева 15 минута учења шест до седам пута недјељно.

Прво, треба да савладате основну граматику, вокабулар и алфабет користећи туторијале на Интернету.

Други корак је "урањање". Треба да почнете да читате вијести на Интернету и гледате телевизијске програме. У почетку ћете разумјети само десетак одсто изреченог, али не одустајте.

 -Читајте, слушајте, разговарајте са странцима путем Скајпа - каже он.

- Предајте се језику. Потребна вам је самодисцплина и упорност, ако немате приватног учитеља. Ако сте у константном контакту с неким језиком, укротићете га као дивљег коња и постати његов господар -  сликовито описује учење овај полиглота.

Трећи и најважнији корак је постизање основне елоквенције, која захтијева "много више од граматике, синтаксе и неправилних глагола".

У тој фази треба да једете храну народа који говори тим језиком, гледате њихове телевизијске програме и филмове, слушате музику и читате литературу. Учење историје такође помаже, а ако сте у могућности, било би добро и да отпутујете у ту земљу.

- Спријатељите се с људима који говоре само свој матерњи језик - саветује Икономоу.