latinica  ћирилица
10/08/2015 |  09:14 | Аутор: Б92

Можете ли да ријешите 800 година стару загонетку? (ВИДЕО)

Британска библиотека упутила је јавни позив свима вољним рјешавања загонетке старе више од осам вијекова, исписане на средњевјековном мачу.

Мач с двије оштрице тренутно је изложен у националној библиотеци на изложби "Магна Карта: Закон, слобода, насљедство", која је позајмица Британског музеја.

Мач тежи 1,2 килограма, дуг је 964 милиметра, а балчак је дуг 165 мм. Пронађен је у ријеци Видам у Линколнширу у јулу 1825. године. Довољно је оштар да пресјече лобању, пише Индепендент, а потиче из 13. вијека и вјероватно је направљен у Њемачкој.

Након основног описа слиједи и најзанимљивији дио - дуж оштрица мача златним словима утиснут је натпис: +NDXOXCHWDRGHDXORVI+. 

У Британској библиотеци сматрају да је натпис религиозног карактера, али им је потпуно непознат језик у којем би се могло да пронађе његово значење.

Мач је на изложби приказан уз рукопис из 14. вијека који описује француску инвазију на Нормандију из 1203. године, на чијим илустрацијама мушкарци рукују сличним мачевима.

Након што је национална библиотека објавила позив за помоћ у рјешавању ове мистерије, јавили су се бројни ентузијасти који желе да ријеше загонетку. Док једни шаљу своје приједлоге, друге је одушевило то што је библиотека затражила помоћ "обичних" грађана.

Међу онима који имају приједлог рјешења је Марк ван Хаселт са Универзитета у Утрехту, који тврди да је видио на десетине оваквих мачева. Вјерује да је натпис на латинском, а NDXOX вјероватно значи Нострум Доминус (наш Господ) или Номине Домини (име Господње). Слова која слиједе можда представљају имена светаца.

"Састављањем дијелова слагалице из цијеле Европе, можда ћемо доћи ближе рјешењу загонетке. Чак и ако не можемо у потпуности да дешифрујемо натписе, они нас можда одведу мало ближе у разумјевању наших предака", написао је.