latinica  ћирилица
12/08/2015 |  19:02 | Аутор: Агенције

Вечерас нас очекује киша "звијезда падалица"

Вечерас нас очекује врхунац видљивости најпознатије кише метеора – Персеида.
Звијезда падалица (Фото: Logan Brumm/Flickr.com) -
Звијезда падалица (Фото: Logan Brumm/Flickr.com)

Ако питате љубитеље астрономије који им је омиљени “пљусак метеора“, сигурно ће вам рећи да је ријеч о Персеидима. Овогодишњи шоу који нам “звијезде падалице“ приређују биће значајно успјешнији од претходних, јер овог пута мјесец не би требало да омета посматрање неба.

Иначе, Персеиди красе небо сваке године од 25. јула до 18. августа.

Персеиди су настали од остатака репа комете Свифт-Татл, која обиђе Земљу једном у 135 година, при чему је најближа Сунцу у скорије вријеме била 1992.године. Тада је метеорска активност била најинтензивнија и у идеалним условима могло се видјети и 500 метеора у сат времена.

Прије него што упрете поглед у ноћно небо, прочитајте нешто више о Персеидама:

Шта су Персеиди?

Персеиди су вјероватно најпознатији рој метеорита кроз који Земља на свом путу око Сунца пролази сваке године. Метеор је свјетлосни ефекат који настаје када се метеороид, каменчић или честица прашине, при упаду у атмосферу усљед трења о честице ваздуха упали. Своје име добиле су по сазвежђу Персеј.

Када је врхунац проласка Персеида?

Врхунац је вечерас, у ноћи између 12. и 13. августа, али су активне већ посљедњих мјесец дана.

Када је најбоље вријеме да се гледају?

Према мишљењу стручњака – пред зору. Када вам се око навикне на таму неба, неће вам требати никаква специјална опрема. Само се склоните од великих вјештачких извора свјетлости, јер ће вам се око теже прилагођавати. Што сте даље од урбаних области, тим боље.