latinica  ћирилица
01/09/2015 |  19:02 | Аутор: РТРС

Почела нова школска година-у клупама 137 хиљада основаца и средњошколаца (ВИДЕО)

У 187 основних и 92 средње школе у Републици Српској почела је школска година.
Почела школа у РС - Фото: РТРС
Почела школа у РСФото: РТРС

Ученицима и наставницима сви су пожељели срећу и успјех у превазилажењу нових школских задатака и поручили им да истрају у истинском труду и залагању као најсигурнијем путу за успјешну будућност.

Ове године у школске клупе сјело је 137. 000 ученика, 94. 000 у основним и 43. 000 ученика у средњим школама. Уписана су и 10. 422 првачића. То је нешто мање него претходне школске године, али у ресорном министарству кажу да су то подаци од прије три мјесеца, тако да се надају да ће број првачића бити на нивоу прошлогодишњег.

Ове године у први разред уписано је око 80 ученика мање у односу на прошлу. Међутим, то су подаци из јуна.

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да почетак школске године први велики изазов не само за првачиће, већ и за ученике који су раније почели своје школовање.

"Ово је била прилика да се ученицима, њиховим наставницима и родитељима пожели успјешан и срећан почетак нове школске године, а првацима почетак њиховог школовања", поручила је премијер Српске, након пријема за првачиће поводом почетка школске године у Основној школи "Десанка Максимовић" у Трну у Лакташима.

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић рекао је да је данас почела настава у свих 187 основних школа и 92 средње у Српској, док је почетак наставе у Основној школи "Георги Стојков Раковски" у Бањалуци због радова одгођен за седам дана.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић поручио је у Бањалуци да је неопходно институционалним дјеловањем побољшати услове у којима живе и раде дјеца и наставници у Српској.

"Потребно је у Републици Српској побољшати наталитет јер није добро да имамо школе у којима је сваке године све мањи број ђака", рекао је новинарима Чубриловић, након посјете Основној школи "Бранислав Нушић", поводом првог дана нове школске године.

А како је протекао први дан у школи, погледајте у прилогу!