latinica  ћирилица
01/09/2015 |  19:07 | Аутор: РТРС

Одлучно НЕ одлагалишту радиоактивног отпада на граници код Новог Града (ВИДЕО)

Надлежне институције Хрватске означиле су Трговску гору у Двору као најпогоднију локацију за одлагање радиоактивног отпада.

Нису помогла реаговања грађана Новог Града као и сусједних општина у сливу Уне који страхују од угрожавања животне средине.

Локација Чекркезовац у Двору која је прије рата била војно складиште биће по свему судећи складиште радиоактивног отпада. Тај приједлог подржале су надлежне институције Хрватске. Грађани Новог Града узнемирени су, јер је та локација само два километра удаљена од Уне и Новог Града.

Иако то нико са сигурношћу не може потврдити, локална власт у Новом Граду сумња да је на Трговској гори у Хрватској већ ускладиштен дио отпада.

"Ми се бринемо да у Черкезовац већ није ускладиштен дио отпада, а да нас нико није питао" рекла је начелница општине Нови Град Сњежана Рајилић.

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске најавило је да ће тражити испитивање загађености. Тражиће и да тиму стручњака за радијацију из БиХ буде омогућен приступ Трговској гори.

Зато ће ресорно министарство Републике Српске затражити ново испитивање и одговор на питање - да ли је овај простор загађен.

"Република Хрватска да омогући тиму стручњака за радијацију из БиХ да приступи локацији на Трговској гори. Ми ћемо формирати експертски тим из земаља које већ имају искуства у складиштењу радиоактивног отпада" изјавила је Сребренка Голић, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске

Уколико ови приједлози не наиђу на разумијевање надлежних институција у Хрватској, коначну ријеч могао би дати Међународни суд правде.