latinica  ћирилица
03/09/2015 |  14:50 | Аутор: РТРС

Влада: Неприхватљиво дјеловање институција БиХ у области саобраћајне инфраструктуре

Влада Републике Српске усвојила је Информацију о спољнотрговинском промету Републике Српске за период јануар-јуни 2015. године.

Како је саопштено, укупан спољнотрговински промет (СТП) Републике Српске у првих шест мјесеци 2015. годинe је за 7,66 одсто мањи него у истом периоду 2014. године. Укупан увоз Републике Српске посматрајући исти период је мањи за 8,98 одсто, а извоз повећан за 5,35 одсто.

Покривеност увоза извозом Републике Српске у првих шест мјесеци 2015.године износио је 59,21 одсто и већа је за 2,26 одсто него у истом периоду 2014. године.

Укупан дефицит Републике Српске у првом полугодишту 2015. године износио је 852.777.000 КМ и за 136.197.000 КМ је мањи него у истом периоду 2014. године.

Влада Републике Српске усвојила је Информацију о активностима које се предузимају на нивоу БиХ у вези са саобраћајном инфраструктуром.

Влада Републике Српске сматра да је неприхватљиво дјеловање институција на нивоу БиХ у области саобраћајне инфраструктуре, будући да се исто одвија без адекватне партиципације надлежних институција Републике Српске и у супротности са уставном дистрибуцијом надлежности у БиХ.

Влада Републике Српске захтијева од институција на нивоу БиХ да све активности из процеса европских интеграција и међународне сарадње, а у вези са саобраћајном инфраструктуром спроводи уз потпуну и правовремену укљученост надлежних институција Републике Српске.

Задужује се Министарство саобраћаја и веза да координише учешће ресорних институција и јавних предузећа у програмима и фондовима Европске уније и других донатора, и да све активности спроводи у сарадњи са Министарством за економске односе и регионалну сарадњу, а у складу са Одлуком о остваривању координације републичких органа управе у спровођењу активности у области европских интеграција и међународне сарадње Владе Репбулике Српске.

Задужује се Министарство економских односа и регионалне сарадње да са овим закључком упозна Кабинет предсједавајућег Савјета министара, Кабинет министра комуникација и транспорта БиХ и кабинете министара из Републике Српске у Савјету министара.

Влада Републике Српске усвојила је Нацрт стратегије образовања у Републици Српској за период 2015-2020.

Стратегија развоја образовања Републике Српске 2015-2020. године је кључни документ за развој и унапређивање квалитета васпитања и образовања, а самим тим и развоја Републике Српске.

У предшколском васпитању и образовању један од значајнијих циљева је повећање обухвата дјеце предшколским васпитањем и образовањем (најмање 30 одсто). А у складу са Стратегијом у процедури је и доношење новог Закона о предшколском васпитању и образовању који ће омогућити организовање предшколског програма у школама гдје је то могуће.

Неке од најважнијих активности планираних Стратегијом су анализа наставних планова и програма за основне школе и модула у средњим техничким и средњим стручним школама како би се урадиле квалитетне припреме за измјене и допуне наставних планова и програмских садржаја за школску 2016/17.годину.

У основном васпитању и образовању једна од новина је увођење мале матуре, чиме би се унаприједила уписна политика у средње школе, а како се ради о екстерној евалуацији стечених знања у основној школи из српског језика, математике и пет предмета (биологија, физика, хемија, историја и географија), послужиће за унапређивање квалитета у смислу отклањања непотребних наставних садржаја.

У средњем образовању радиће се на развоју стандарда занимања заснованих на компетенцијама и исходима учење, чиме ће се унаприједити и редефинисати постојећа квалификација занимања, јер у постојећој номенклатури занимања нека занимања су застарјела а појавила су се нова занимања (веб инжињери, инжињери за апликације мобилних телефона) за које треба развијати наставне планове и програме. Радиће се и на успостављању квалификацијског оквира Републике у дјелу за средње стручно обарзовање, чиме би се постигла већа мобилност радне снаге.

Као посебно дефинисан стартешки циљ је научно-истраживачки оријентисано високо образовање и повезивање високог образовања са тржиштем рада.

Влада Републике Српске усвојила је Консолиндовани извјештај о извршењу Буџета Републике Српске за период 01.01 – 30.06.2015. година, наведено је у саопштењу Владе Српске.