latinica  ћирилица
03/09/2015 |  16:08 | Аутор: Независне

Тужилаштво БиХ: ОЕБС-у забрањен увид у документе

Колегијум тужилаца Тужилаштва БиХ сматра да би омогућавањем увида у предмете ратних злочина у фази истраге озбиљно била угрожена њихова тајност, те повријеђене одредбе Закона о кривичном поступку и Кривичног закона БиХ, што би представљало кривично дјело.
Тужилаштво БиХ - Фото: архив
Тужилаштво БиХФото: архив

Колегијум, који чине сви тужиоци Тужилаштва БиХ, заузели су овај став након одбијања Тужилаштва да ОЕБС-у одобри приступ списима предмета ратних злочина с циљем обављања независне анализе.

"Уз дужно поштовање међународних правника, било чијим увидом у предмете које су у фази истраге, предмете који су пред оптужењем, информације о свједоцима, заштићеним свједоцима и слично, озбиљно би се угрозили предмети који се воде и безбједност тужилаца и странака у поступку", наводи се у саопштењу Тужилаштва.

Тужилаштво истиче да нигдје у свијету страни држављани не могу остваривати увид у истраге и документе са ознаком тајности, те да то може имати само дисциплински тужилац при Високом судском и тужилачком савјету /ВСТС/ БиХ.

У саопштењу се наводи да се пружањем увида неовлаштеним лицима у документе са ознаком тајности чини кривично дјело, што може дати аргументацију појединим политичарима да је правосуђе под непримјереним утицајем.

БиХ је независна земља која има законе и одредбе које се морају поштивати и свако другачије поступање представља повреду закона, наводи се у саопштењу.