latinica  ћирилица
29/04/2024 |  16:11 ⇒ 16:17 | Аутор: СРНА

Почеле припреме за прву фазу преговора о приступању

Дирекција за европске интеграције доставила је Савјету министара и другим институцијама БиХ, те свим тијелима успостављеним одлуком о систему координације процеса европских интеграције у БиХ, материјале са састанака експланаторног скрининга Европске комисије са Сјеверном Македонијом, Албанијом, Украјином и Молдавијом.
Представници Дирекције за европске интеграције БиХ - Фото: РТРС
Представници Дирекције за европске интеграције БиХФото: РТРС

Ови материјали /видео-записи, презентације и дневни редови састанака/ достављени су БиХ након првог уводног састанка БиХ и ЕУ, 24. априла у Бриселу, на којем је Европска комисија детаљно презентовала кораке у преговорима о приступању, прије свега у процесу аналитичког прегледа закондавства, саопштено је из ДЕИ.

Експланаторни скрининг је фаза у оквиру које Европска комисија институцијама земље кандидата детаљно презентује цјелокупно правно насљеђе ЕУ.

Након тога слиједи билатерални скрининг током којег земља кандидат представља своје законодавство, те утврђене разлике у односу на правно насљеђе ЕУ.

На крају овог процеса Европска комисија израђује извјештаје у којима даје детаљну анализу стања и оцјену спремности земље за отварање преговора по кластерима, односно вођење преговора по поглављима.

Дирекција ће у вези са наредним фазама у процесу наставити поступати у складу с надлежностима, а јавност ће бити правовремено обавијештена о свим корацима, наведено је у саопштењу.

Материјали су достављени свим радним групама за европске интеграције, Комисији за европске интеграције, Колегијуму за европске интеграције, Савјетодавном тијелу и министарским конференцијама.