latinica  ћирилица
15/05/2024 |  18:58 ⇒ 19:27 | Аутор: Агенције

Гогановић: Срби не дижу споменике личностима за живота; Злонамјерно ширење дезинформација

Замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић истакао је да Срби никада не дижу споменике личностима за живота, те да је писање портала Кликс да су "неки од највиших војних званичника БиХ одали почаст пред спомеником Ратка Младића" злонамјерно ширење дезинформација с циљем подизања политичких тензија.
Александар Гогановић - Фото: Уступљена фотографија
Александар ГогановићФото: Уступљена фотографија

Гогановић је рекао за Срну да су начелник заједничког штаба Оружаних снага БиХ Гојко Кнежевић, замјеник команданта Оперативне команде Оружаних снага БиХ за ресурсе Небојша Бошњак и он одали почаст испред споменика погинулим припадницима гардијске бригаде и борцима Калиновика.

- На врху тог споменика је српска капа - шапка као дио идејног рјешења коју су носили српски официри не само у прошлом Одбрамбено-отаџбинском рату него и у Првом свјетском рату - нагласио је Гогановић.

Он је навео да су вијенци положени у оквиру активности Васкршњег пријема у организацији православник припадника деминерске јединице.

- Подсјетио бих да је према Закону о одбрани свим народима у систему одбране загарантовано право да обиљежавају своје вјерске празник. Такође, кроз дјеловање Трећег пјешадијског (Република Српска) пука баштинимо традицију и војно насљеђе Војске Републике Српске и одајемо почаст страдалим борцима, а исто право је загарантовано и припадницима друга два конститутивна народа у систему одбране - појаснио је Гогановић, реагујући на писање Кликса да су неки од највиших војних званичника БиХ изазвали, како су навели, скандал након што су се поклонили и одали почаст пред спомеником Ратка Младића.

Танјуг преноси да је ову нетачну информацију Кликса данас у Савјету безбједности УН пренио Кристијан Шмит у оквиру свог обраћања на редовном полугодишњем засједању о ситуацији у БиХ.

Шмит се притом није позвао на писање Кликса, већ је рекао да је чуо, да је прочитао и да ће провјерити да ли је то тачно, а ако се испостави тачним запријетио је да ће реаговати у складу са законом.