latinica  ћирилица
03/09/2015 |  17:51 | Аутор: РТРС

Његош непожељан у Црној Гори? (ВИДЕО)

Посљедица дубоких политичких подјела и различитих тумачења у данашњој Црној Гори нису поштеђене ни неке од најзначајнијих величина културе и духовности.
Његош - Фото: РТРС
ЊегошФото: РТРС

Тако су се и сам Његош и његово дјело нашли на удару. Све је мање Његоша у званичним школским програмима у Црној Гори , а појединци највећем српском пјеснику припусују чак и да је геноцидан.

Својеврсни прогон Његоша из Црне Горе траје већ неко вријеме. Ријеч је о процесу који траје већ годинама, а интензивирао се осамостаљењем Црне Горе. Наиме, најрадикалнији заговорници новостворене црногорске нације, цркве, културе и језика, Његоша као највећег заговорника српства, и његово књижевно дјело виде као непожељне у новој држави.

Било је и што бити не може , па је Његош постао непожељан у својој Црној Гори. Његошеви стихови сецирају се до најситнијих детаља у трагању за доказима је ли био Црногорац или Србин, шта је хтио да каже и како.

- Његош сада опстаје на два колосјека, један је званични државни, који хоће да га избаце из школске лектире, а други је народни, јер народ чува традицију - каже проф. др Радмило Маројевић.

У читанкама су од цијелог Његошевог дјела, ђацима на изучавање остављени само фрагменти, и то строго селектовани. Али, у тим истим читанкама, више уопште нема ни Светог Саве, Змаја, Глишића, Павића, Радичевића и многих других из првог реда српских писаца.

- У данашњој Црној Гори је протјерано све оно што је за Његоша било свето, ћирилица, Српска православна црква, српски језик, српска националана идеја - каже проф. др Будимир Алексић.

Веселин Матовић, један је од најактивнијих бранилаца српског језика и културе у Црној Гори, а својевремено је остао без професорког посла јер није прихватио преименовање српског језика. Сматра да су Његош и његово дјело ипак превелики да би га се и заговорници "црногорства" потпуно одрекли.

У Никшићу се одржавају двије манифестације у част Његошу: Дани Његошеви, и Његошеви дани. Не треба ни говорити колико је различит приступ и концепт учесника ова два скупа. У складу са ставовима појединих бошњачких лидера из БиХ, чују се и тезе да је Његош био заговорник геноцида, тј. прогона муслимана, да је Горски вијенац послужио као инспирација за српске злочине у ратовима деведесетих, како говоре слично.

- Изузетно је употребљив за дневнополитичке сврхе, послужио је као оправдање за многе злочине, а он не може никако бити одговоран за злочине који су почињени с његовим стиховима на уснама - каже Татјана Бечановић професорка на катедри за црногорски језик и књижевност.

Шта се све може и чути и видјети о Његошу у Црној Гори , не би било изненађење да се и сам покојни владика преврће у свом гробу на Ловћену. Али, како сам рече , што људи хоће, то и вријеме трпи.