latinica  ћирилица
03/09/2015 |  21:34 | Аутор: ТАНЈУГ

УН: Будимпешта неће помоћ УНХЦР-а

Уједињене нације саопштиле су да градске власти у Будимпешти нису прихватиле понуду Високог комесаријата Уједињених нација за избјеглице за помоћ због растуће избјегличке кризе.
Избјеглице у Мађарској - Фото: AFP
Избјеглице у МађарскојФото: AFP

Портпарол генералног секретара УН Стефан Дижарик рекао је да је "очигледно, да УН раде на захтјеву уз пуну сарадњу влада прималаца избјеглица", преноси АП.

Око 3.000 избјеглица кампује испред будимпештанске жељезничке станице, надајући се да ће кренути ка другим европским дестинацијама.

Услови у главној будимпештанској жељезничкој станици Келети су све тежи, упркос напорима волонтера да дистрибуирају воду, храну, лекова и средства за дезинфекцију бројним мигрантима који су "остали заглављени" у Будимпешти.

Мађарска полиција већ други дан заредом не дозвољава одлазак око 2.000 миграната са станице Келети у Аустрију и Њемачку.

Мађарско министарство за развој подржало је одлуку мађарских жељезница да суспендују све међународне линије од Будимпеште према Западној Европи, рекла је предсједница мађарских жељезница Илона Давид.

Она је додала да ће та одлука важити до даљњег, а да је донесена због превеликог броја људи у возовима да би се осигурала безбједност путника, наводи агенција МТИ.