latinica  ћирилица
04/09/2015 |  18:48 | Аутор: РТРС

СНСД: Одговорност због штетних одлука српских представника у Сарајеву (ВИДЕО)

Због издајничке политике СДС-а у Сарајеву, штетних одлука по Републику Српску и несарадње са институцијама Српске, предсједник Српске и СНСД-а Милорад Додик најавио је могућност измјене Кривичног закона, којом би се српски представници у заједничким институцијама БиХ позвали на одговорност. Ово је један од закључака прве сједнице новоизабраног Предсједништва СНСД-а. У фокусу су била и друга економско-социјална и политичка питања у Републици Српској и БиХ.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Грешке српских представника у заједничким институцијама више се неће праштати. Спроведе ли СНСД закључак који је на првој сједници Предсједништва усвојио – повјерење гласача и мандати ће се морати чврсто бранити. Одбрана је интерес Републике Српске. Њега, према тврдњама СНСД-а, у Сарајеву посљедњу годину нема. Због тога најављју измјену Кривичног закона и одговорност српских представника.

"Видјело се да политика Босића и СДС-а није само издајничка, већ велеиздајничка која је сваким даном све видљивија. У посљедње вријеме везано за узрушавање интереса и аеродрома у Бањалуци стављајући одређена права другим која немају техничку оспособљеност, рекао је Додик.

Најављује да ће СНСД ускоро у јавност упутити иницијативу о кршењу интереса Републике Српске на нивоу БиХ. Све због несарадње са српским представницима у заједничким институцијама и подаништва према Бакиру Изетбеговићу и СДА.

Додик каже да је "нови метод, закључак СНСД-а, да свако питање које се разматра на нивоу БиХ треба прво да буде разматрано у институцијама - Владе и Народне скупштине Републике Српске".

Након сједнице Предсједништва СНСД-а, Додик је рекао да је Срспка у мандату владајуће коалиције стабилизовала свој институционални капацитет, а да су СДС и ПДП у претходним мјесецима само износили лажи како ће сакупити скупштинску већину. Поновио је да странка којом руководи стоји иза споразума са коалицијом у Српској. Тражи хитно спровођење раније постигнутих и потписаних споразума. На сједници Предсјендиштва разговарано је и о питању миграната у региону и Европи која је, каже, пала на испиту хуманости. Због тога, Европа мора тражити јасан одговор о миграцијама.

"БиХ уопште није спремна осим оног хуманог односа. БиХ не располаже смјештајним капацитетима, нема новца, објекте...", каже лидер СНСД-а.

Предсједништво СНСД-а усвојило је 25 закључака од који се већина односи на економску и социјалну ситуацију у Српској и БиХ. Усвојен је и Пословник о раду. Одлучено је да ће се на наредној сједници бирати извршни секретар и радна група за формирање Градског одбора у Источном Сарајеву.