latinica  ћирилица
04/09/2015 |  21:04 | Аутор: Б92

"Како Орбан мисли да нас све стрпа у затворе?"

Аутобуси са избјеглицама поново у великом броју пристижу у прихватни центар у Кањижи. Породице са дјецом овде ће преспавати и сутра наставити пут ка Мађарској.
Избјеглице у Кањижи - Фото: B92
Избјеглице у КањижиФото: B92

Остали ће можда већ вечерас кренути на пут.

Неки од њих већ су чули за нови закон Мађарске, којим ће од 15. септембра они који илегално пређу границу завршити у затвору на пет година.

"Како замишљају да 10.000 Сиријаца стрпају у затвор? Тај закон им је потпуно бесмислен", каже Ахмед.

Док нам Ахмед прича да га ни нови закон, као ни ограда неће спријечити да преко Мађарске стигне до Њемачке, његови пријатељи, заједно са десетинама осталих избјеглица, чекају у реду да добију свој пакет са храном, водом и личном хигијеном.

Чак и радници Црвеног крста примјећују да избјеглице, кад стигну у Кањижу, имају више ентузијазма.

"Као што овде у Кањижи већ видимо, људи, осјећамо по њима да су већ близу граници, близу су Европи и имају повећану наду да још мало, па ће стићи свој циљ", каже Моника Ческо из Црвеног крста Кањижа.

Циљу су још ближе када стигну до Хоргоша, километар удаљеног од границе.

Мурад је из Ирака. Од нас сазнаје да постоји могућност да из Њемачке буде враћен у своју земљу јер не бјежи од рата.

"Није баш тако. У Ираку се, такође, пуца. Побуњеници се стално сукобљавају. Мој отац је тамо погинуо. У Ираку сам оставио три млађе сестре и два брата, желим да их доведем, кад се снађем у Њемачкој", прича Мурад.

На пут ка Мађарској спремају се и Јусуф, његова сестра и троје мале дјеце, међу којима и шестомјесечна беба. Кажу да су уплашени, јер не знају шта ће их сачекати када се приближе огради.

Каже да ће он и његов друг покушати да избјегну остављање отиска прста. Јусуфова сестра је, због дјеце, спремна да остави отисак.

"Идемо у Њемачку или Холандију. У Мађарској ће нас сигурно ухватити полиција и неће нам дати да прођемо, ако не оставимо отисак. То је велики проблем", наводи Јусуф.

Постоји могућност да наредних недјеља овим путем крене много дужа колона избјеглица, које ће жељети да преко Мађарске стигну до жељених земаља, прије него што ступи на снагу нови кривични закон Мађарске.

Послије 15. септембра њихов улазак у ту земљу могао би да буде још неизвјеснији и још опаснији него што је сада.