latinica  ћирилица
05/09/2015 |  09:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Око 3.000 избјеглица из Мађарске стигло у Аустрију (ВИДЕО/ФОТО)

Њемачка полиција саопштила је да се данас очекује долазак до 10.000 избјеглица, дан након што су се Аустрија и Њемачка сагласиле са Мађарском да дозволе прелазак њихових граница.
Избјеглице у Аустрији - Фото: АП
Избјеглице у АустријиФото: АП

"Још немамо поуздане податке, али данас очекујемо између 5.000 и 10.000 избјеглица", рекао је портпарол полиције Штефан Зонтаг.

Нагласио је да званичници још врше координацију како би се изборили са приливом великог броја избјеглица.

Очекује се да ће воз из Аустрије са неколико стотина избјеглица ускоро стићи у Минхен.

"Пољска може да прими само 2.000 избјеглица" 

Пољски премијер Ева Копач рекла је да је за Варшаву довољно да прихвати 2.000 миграната.

Нагласила да све указује на то да је 2.000 миграната довољно и да је Варшава спремна да прихвати толику групу.

"Посвећени смо солидарности, али то мора бити одговорна солидарност. Не очекујемо солидарност ван сваких мјерила и сматрамо да је одговорна солидарност адекватна капацитетима Пољске и да неће изазвати дестабилизацију", каже Копачева.

Варшава се у јулу сагласила да ће до 2017. године прихватити 2.000 миграната из Сирије и сјеверне Африке

Јутрос на аустријској граници 3.000 избјеглица

Према процјени аустријске полиције јутрос је на гранични прелаз Никелсдорф пристигло између 2.500 и 3.000 избјеглица, које су мађарске власти пребациле аутобусима, након што су пјешице покушали да се од Будимпеште домогну Аустрије.

Директор полиције покрајине Бургенланд Ханс Петер Доскоцил рекао је да је дворана "Нова Рок" у Никерлсдорфу, у коју су јутрос преусмјераване избјеглице, препуњена са 400 до 500 људи, те да је других 400 до 500 превежено у Парндорф.

Воз са око 400 особа кренуо је јутрос за Беч, а други возови треба да крену током дана.

"Налазим се на граничном прелазу са Мађарском и видим како талас избјеглица не престаје", рекао је Доскоцил агенцији АПА.

Избјеглице у Аустрији (Foto: AP)

Он је прецизирао да се очекује далазак 17 или 18 дуплекс аутобуса који ће бити коришћени за пребацивање избјеглица до Беча, а можда и у правцу Њемачке.

Избјеглице су, како је додао, мирне, али настаје гужва приликом доласка аутобуса и уласка у воз. Ситуација је, према његовим ријечима, повремено хаотична јер не постоји спремност сарадње мађарске полиције.

Аустријска полиција је због тога била приморана прије три сата да привремено затворити аутопут А-4.

Први аутобус са избјеглицама пристигао је у Аустрију рано јутрос око 03.00 сати, али и даље пристижу нови аутобуси из Мађарске.

Аустријска полиција критикује мађарске власти

Директор полиције покрајине Бургенланд Ханс Петер Доскоцил критиковао је мађарске власти јер не дозвољавају даљу вожњу аутобусима из Мађарске до пограничног места Никелсдорф.

"Како се одвија ситуација и због тренутно хаотичног стања, може се рачунати на све и свашта", казао је Доскоцил агенцији АПА.

Током ноћи, након што је био познат очекивани број избјеглица, аустријска полиција покушала је да разговара са мађарским властима.

"Били смо на мађарској страни у Хегјешхалому, гдје смо покушали да аутобусе преусмјеримо циљано тамо гдје на избјеглице чекају наши возови, гдје смо успоставили прихватне центре и гдје стоје наши аутобуси за даљи превоз. То је одбијено од мађарских колега", казао је Доскоцил.

Он је додао да је током ноћи било ситуација када преко центра за полицијску сарадњу нису добијане никакве информације.

"Тада нам је обећано да можемо обавити разговор са колегама на мађарској страни, али је он био без резултата. Оштро су одбили да долазеће аутобусе можемо да преусмјеравамо у Аустрију", рекао је Доскоцил.

Брисел спрема смештај за избјеглице

Белгијске власти најавиле су отварање центра за привремени прихват до 500 избјеглица у једној од пословних зграда у Бриселу.

Белгијски премијер Мишел Шарл и државни секретар за избјеглице Тео Франкен саопштили су да ће једна од зграда Свјетског трговачког центра у Бриселу бити адаптирана за смјештај избјеглица, како би имали кров над главом док чекају да се њихови захтјеви за азил обраде.

Белгија је, као и многе европске земље, суочена са таласом избјеглица са Блиског Истока и з Африке, а многи од њих спавају у парковима и подземним пролазима, због чега је град Брисел затражио помоћ од савезних власти.

Температура у Бриселу ових дана ријетко прелази 10 степени, а ноћу је још хладније, тако да многим избјеглицама пријети опасност од смрзавања или упале плућа.

Планира се да се слични центри отворе и у другим градовима широм Белгије.

Меркел: Њемачка може да се избори са приливом избјеглица

Њемачка може да се избори са рекордним приливом избјеглица и миграната ове године без подизања пореза и угрожавања свог циља - избалансираног буџета, рекла је љемачка канцеларка Ангела Меркел.

"Ми нећемо подизати порезе. Такође, још увек имамо циљ да постигнемо избалансиран буџет без нових задуживања", рекла је Меркел у интервјуу за неколико локалних листова, преноси Ројтерс.

Због такве позиције Берлину је лакше да се избори са тако "неочекиваним задацима", казала је она, додајући да је сада избјегличка криза приоритет љемачке владе. Меркел је поновила позив да избјеглице треба да буду равноправније расподијељене широм ЕУ у оквиру заједничке стратегије суочавања са избјегличком кризом без преседана, преноси Ројтерс.

Избјеглице у Аустрији...
Фото: АП

Избјеглице у Аустрији...
Фото: АП

Избјеглице у Аустрији...
Фото: АП

Избјеглице у Аустрији...
Фото: АП

Избјеглице у Аустрији...
Фото: АП

Избјеглице у Аустрији...
Фото: АП

Избјеглице у Аустрији...
Фото: АП

Избјеглице у Аустрији...
Фото: АП

Избјеглице у Аустрији...
Фото: АП