latinica  ћирилица
05/09/2015 |  10:17 | Аутор: ТАНЈУГ

Курц: Неопходно да се пробуди Европа

Министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц подсјетио је данас, поводом масовног доласка избјеглица из Мађарске у Аустрију, да је и даље на снази Даблински споразум и нагласио да је неопходно да се пробуди Европа.

- Надам се да ће услиједити буђење, јер овако више не може више - поручио је аустријски шеф дипломатије.

Према његовим ријечима, претходна ноћ је ријешена на хумани начин, али она мора отворити очи свима колико је замршена и драматична ситуација у Европи.

Сматра да број избјеглица који долази из Мађарске у Аустрију неће остати на 3.000, због чега инсистира на европском одговору о избјегличкој кризи.

Позивајући се на изјаву свог македонског колеге Николе Попоског, Курц је пренио да свакодневно хиљаде избјеглица из Грчке улази у Македонију, како би даље путовали ка Аустрији, Њемачкој и Шведској.

- Вара се онај ко мисли да ће се проблем сам од себе ријешити - нагласио је аустријски шеф дипломатије додајући да ће и током зиме бити избјеглица.

Каже да се током зиме може очекивати смањење броја избјеглица преко медитеранске руте, али не и преко балканске.

Земље западног Балкана, како сматра, сада могу дјеловати самоувереније, пошто ЕУ до сад није реаговала.

Шенгенски систем, подсјетио је Курц, функционише само на основу безбједних спољних граница, а он је, такође, везан и за Даблински систем.

Он је упозорио и на тврдње македонских власти да се међу избјеглицама налазе и страни борци.

- Имамо с тим у вези и безбједносни проблем, ако наше спољне границе не функционишу - поручио је шеф аустријске дипломатије.