latinica  ћирилица
05/09/2015 |  11:14 | Аутор: СРНА

ФБиХ- Одлука о протестима пензионера 10. септембра

Савез удружења пензионера ФБиХ донијеће на састанку у Фојници 10. септембра коначну одлуку да ли одржати масовне протесте планиране за крај мјесеца или ће их само "замрзнути".

Руководство Савеза на састанку са премијером ФБиХ Фадилом Новалићем усагласило је детаље текста споразума којим би били спријечени масовни протести пензионера заказани за 29. септембар.

Федерална штампа пише да овај акт не дефинише конкретно како Влада намјерава да смањи дефицит Завода ПИО/МИО од 140 милиона КМ да би био испуњен основни захтјев пензионера, а то је максимално скраћивање рокова за исплату пензија.

Предсједник Савеза удружења пензионера ФБиХ Мехмедалија Рапа рекао је да пензионере не занима како то Влада жели да постигне, додајући да су премијера озбиљно упозорили да ће у случају пробијања првог рока одмах донијети одлуку о протестима. Наглашава, да су представници Савеза кориговали Владине приједлоге и да нису хтјели пристати на линеарно повећање пензија за пет одсто.

"Умјесто тога, тражили смо повећање ставки финансијског плана Завода ПИО/МИО путем измјена закона, након чега би са Владом договорили начин повећања пензија. Уважен је и наш приједлог да законским измјенама у Управном одбору Завода убудуће сједи трећина представника пензионера, а не само један, као сада", рекао је Рапа.