latinica  ћирилица
15/05/2024 |  12:17 | Аутор: СРНА

Кошарац: За БиХ најбоље да резолуција о Сребреници буде повучена

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац рекао је да је предложена резолуција о Сребреници потпуно непотребна и нетачна и да би за БиХ и покретаче резолуције било најбоље да је повуку.
Сташа Кошарац - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Сташа КошарацФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- То би било најбоље за БиХ. То би било најбоље и за добре односе Бошњака, Срба и свих осталих - рекао је Кошарац новинарима на Јахорини.

Он је нагласио да је питање резолуције о Сребреници производ патолошке мржње према српском народу и патолошке потребе бошњачке политичке структуре да заједно са међународним спонзорима креирају политике усмјерене против Србије и Републике Српске.

Кошарац је рекао да би повлачење резолуције било најбоље за односе у региону јер представља класичан чин подвале једне структуре бошњачке елите у Сарајеву која је иза леђа и неуставно креирала резолуцију и доставила на адресу УН.

"Притом о њој није било приче нити у БиХ, односно Предсједништву БиХ, што говори о патолошкој потреби Бошњака да у правилу раде против интереса српског народа, патолошку потребу да стварају проблеме у региону и поред порука Србије и Републике Српске о потреби добих односа", рекао је Кошарац.

Према његовим ријечима, упркос врло јасним политикама мира и стабилности, те регионалне сарадње коју промовишу предсједници Србије Алекандар Вучић и Републике Српске Милорад Додик постоји једна врста политичког порива и патологије која ће, нажалост, само  закомпликовати односе.

- Треба напоменути да су предсједници Вучић и Додик учинили додатне напоре да се резолуција не усвоји /у Генералној скупштини УН/. То је посао који је врло тежак и видљиво је да многе земље чланице УН увиђају да је ријеч о подвали и да не одговара чињеничном стању - нагласио је Кошарац.

Он је додао да одгађање стављања приједлога резолуције на дневни ред Генералне скупштине УН показује да политика Вучића и Додика потпуно кореспондира са међународним правом и стандардима, те да њихова агилност на истинитом информисању свјетске јавности даје резултате.

- Политика подвала и фалсификата која карактерише одређену улогу бошњачке политичке елите је прочитана - додао је Кошарац.

Сједница Генералне скупштине УН на којој би требало да буде разматран приједлог резолуције о Сребреници биће одржана у четвртак, 23. маја, објављено на страници Генералне скупштине УН.

Усвајање резолуције одгађано је неколико пута.