latinica  ћирилица
05/09/2015 |  14:59 | Аутор: СРНА

Мур: Анализа рада Тужилаштва и Суда БиХ до средине новембра

Шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Џонатан Мур рекао је данас да очекује да ће анализа рада Тужилаштва и Суда БиХ на предметима ратних злочина бити завршена до средине новембра, наглашавајући да Тужилаштву БиХ, које није омогућило приступ списима на предметима ратних злочина, врата ОЕБС-а нису затворена.
Џонатан Мур - Фото: РТРС
Џонатан МурФото: РТРС

Мур је подржао закључке Високог судског и тужилачког савјета БиХ који потврђују да је ОЕБС-ова анализа у складу са Дејтонским споразумом и чиме ВСТС дозвољава приступ предметима ратних злочина на којима Тужилаштво ради.

Он је рекао да ови закључци потврђују улогу ОЕБС-а у пружању подршке правосудним институцијама БиХ, укључујући Тужилаштво БиХ, коју Мисија годинама има, поштујући и промовишући његову независност.

"Анализа, која је у току, фокусира се на рад Тужилаштва и Суда БиХ на предметима ратних злочина због тога што су ове институције одговорне за процесуирање најтежих случајева, а што само по себи носи одређен број јединствених изазова", рекао је данас Мур на конференцији за новинаре у Сарајеву.

Он је подсјетио да је Мисија за израду анализе ангажовала судију Велике Британије Џоану Конор на основу њеног искуства и познавања институционалног оквира и капацитета за процесуирање ратних злочина у БиХ.

Мур очекује да ће анализа бити завршена до средине новембра, нагласивши да не очекују изношење конкретних предмета и осјетљивих детаља. Према његовим ријечима, Конорова ће Суду и Тужилаштву БиХ упутити низ препорука са циљем њиховог ефикаснијег рада.

"ОЕБС нема овлаштења, а ни намјеру да нешто намеће. Ријеч је о раду у контексту партнерства са правосудним институцијама, тако да мислимо да ће бити пуно савјета и за Суд и за Тужилаштво БиХ", навео је Мур.

Он је додао да се ОЕБС води строгим стандардима повјерљивости и да је од почетка својих активности са свим информацијама везаним за предмете поступао у складу са међународним нормама.

"Мисија не тражи информацију која открива идентитете страна у одређеним предметима и потпуно је посвећена својој улози као неутралног посматрача", навео је Мур.

Он је нагласио да Тужилаштву БиХ, које није омогућило приступ списима на предметима ратних злочина, ОЕБС-ова врата нису затворена, те да је Конорова и даље спремна да разговара са главним тужиоцем Гораном Салиховићем и другим људима.

"Ако у Тужилаштву имају вољу да сарађују са нама, ми смо на располагању. Ако нису, у том смислу нема никаквих посљедица. Ми цијенимо нашу сарадњу са Тужилаштвом у разним сферама и жао нам је да због неких њихових разлога, у овом случају нису спремни са нама да сарађују", нагласио је Мур.

Иако их је Тужилаштво одбило, Мур је рекао да ће анализа бити урађена на основу информација које су добили из Суда БиХ, ВСТС-а и других извора.

Он је изразио наду да ће се наредне седмице састати са Салиховићем како би још једном расправили ово питање.