latinica  ћирилица
05/09/2015 |  16:13 | Аутор: ТАНЈУГ

Око 6.500 избјеглица прешло у Аустрију, стигли први возови у Њемачку

Група од око 450 избјеглица стигла је данас на жељезничку станицу у Минхену, након што су се Аустрија и Њемачка договориле са Мађарском да дозволе избјеглицама да пређу њихове границе, јавио је Ројтерс, позивајући се на изјаве свједока.
Мигранти - Фото: AP
МигрантиФото: AP

Портпарол полиције је рекао да је око 450 избјеглица стигло посебним возом и да ће другим возом бити пребачени у оближњи центар, гдје ће бити регистровани.

Њемачка полиција наводи да се очекује да ће током дана, из Мађарске преко Аустрије, у Њемачку стићи између 5.000 и 10.000 избјеглица.

У Аустрију је из Мађарске ушло око 6.500 избјеглица, од којих је 2.200 већ кренуло за Њемачку, изјавила је данас аустријска министарка унутрашњих послова Јохана Микл-Лајтнер.

Она је то рекла новинарима на жељезничкој станици у Бечу, пренио је Ројтерс.

Микл-Лајтнер је претходно рекла да полиција неће употребити силу да би зауставила прилив избјеглица.

Према њеним ријечима, већина избјеглица које од протекле ноћи стижу у Аустрију из Мађарске желе да наставе пут, претежно у њемачку.

Раније је аустријски канцелар Вернер Фајман саопштио да су се због тренутне ванредне ситуације Аустрија и Њемачка сагласиле да мигрантима дозволе да уђу у њихове земље, а државни секретар за унутрашње послова Мађарске Карољ Контрат да је приближно 4.500 "нелегалних миграната" из Будимпеште и са других мјеста протекле ноћи превезено до аустријске границе.

У међувремену, неколико стотина миграната напустило је будимпештанску жељезничку станицу "Келети" (Источна) и планира да пјешачи до Беча, јавио је Ројтерс, подсјећајући да се у петак око 1.000 миграната одлучило на такав потез.

 

Мађарска влада најавила је да ће обезбиједити око стотину аутобуса за превоз избјеглица из Будимпеште, али је накнадно портпарол владе Золтан Ковач рекао да нису планирани додатни аутобуси који би их превезли до аустријске границе.

Након вишедневне избјегличке драме у Мађарској и договора Берлина и Беча, неколико хиљада људи, који бјеже са ратом захваћеног подручја Блиског истока, преласком на аустријску територију угледало је "свјетло на крају тунела".

Њемачка ће одбити око 75.000 захтјева за азил људи из сјевероисточне Европе, у намјери да убрза процес екстрадиције за оне чије земље поријекла сматра сигурнима, пише њемачки лист "Шипгл"

То ће бити учињено како би се њемачка администрација усмјерила на избјеглице из Сирије и Ирака.

Лист "Шпигел", објавио је да је најмање 10.000 странаца депортовано из Нјемачке од почетка године, од којих је већина са Западног Балкана, углавном из Србије и Македоније, што је приближан број као цијеле 2014. године.

Нјемачка ове године очекује прилив око 800.000 избјеглица и миграната, што је четвроструку више него 2014. године, наводи Ројтерс.