latinica  ћирилица
05/09/2015 |  16:52 | Аутор: РТРС

Семберија: Колико улажемо у осигурање пољопривредних газдинстава (ВИДЕО)

Због временских непогода штету трпе и пољопривредници у Српској.
Наводњавање - Фото: РТРС
НаводњавањеФото: РТРС

Прошле године усјеве су уништиле поплаве. Ове - штета због суше и града већа је од 200 милиона марака. Међутим, и даље само ријетки полисом осигурања штите своју производњу.

Мало је и оних који су проблеме са овогодишњом сушом предухитрили системима за наводњавање. Основни проблем је, тврде, новац, јер већ годинама, кажу, биљеже само губитке. 

Штете од суше на усјевима у Семберији су велике, иако је вода на дохват руке у овом дијелу Српске. Висок ниво подземних вода користе углавном повртари, док само ријетки пољопривредници, због скупих система, залијевају житарице. Један тифон кошта од 20 до 50 хиљада марака, плус енергенти.

Владимир Михајловић из Велике Обарске каже да је за њега то велико улагање и да је за кредит, са каматом- неисплативо.

Иако је повртарска производња профитабилнија од житарица, у оваквој години потрошња горива за залијевање је велика и доводи у питање рентабилност.

"Има шест линија по два сата, значи 6 пута 10 једнако је 60 литара. По двије марке то је 120 марака за само једно залијевање", каже Драгиша Божић из Обарске.

Наводњавање на електричну енергију јефтиније је него на нафту, зато треба радити електрификацију парцела, каже Раде Јовичевић из Трњака, који ће ове године захваљујући наводњавању имати три сјетве на истој парцели.

"То је будућност јер је шест пута јефтиније него на нафту. Сви знају да су код нас трактори дотрајали, да су стари 20 -30 година и ако неко буде сједио цио дан уз трактор док наводњава и да немамо притисак на тифону, ми ту губимо вријеме", истакао је Јовићевић.

"Осим скупог горива и система за наводњавање, додатни проблем је што пољопривредници не могу испунити услове осигуравајућих кућа- да су све њиве у једној парцели, као и друге услове", каже Владимир Усорац, предсједник Удружења пољопривредних произвођача –мљекара РС.

"Главни фактор је економски, наши пољопривредници немају новца за осигурање", каже Усорац. 

Док већина пољопривредника тврди да је годишња премија за осигурање или увођење система за наводњавање прави луксуз, они храбрији, који су се одлучили за инвестирање, кажу, нису погријешили.

У небо гледају много мање!