latinica  ћирилица
28/09/2015 |  17:28 | Аутор: СРНА

Служен парастос Србима убијеним у Вариводама и Гошићу

У селима Вариводе и Гошић код Кистања данас је служен парастос за српске цивиле са подручја Шибенско-книнске жупаније које су прије двадесет година убиле хрватске снаге послије акције "Олуја".
Свијеће (илустрација) - Фото: ФОНЕТ
Свијеће (илустрација)Фото: ФОНЕТ

У селу Вариводе на данашњи дан 1995. године убијено је деветоро Срба, углавном старијих људи. Злочин се догодио готово два мјесеца по завршетку "Олује".

Убијени су Јово Берић /75/, Шпиро Берић /55/, Радивој Берић /69/, Марија Берић /69/, Мирко Покрајац /84/, Душан Дукић /59/, Марко Берић /82/, Милка Берић /67/ и Јован Берић /56/.

Они су убијени хицима из непосредне близине на кућном прагу. У овом селу није било никакве војне активности нити је у њему пронађено оружје, саопштило је Српско народно вијеће.

Мјесец дана раније, 27. августа, у сусједном селу Гошић убијени су Саво Борак /70/, Васиљ Борак /68/, Гроздана Борак /75/, Марија Борак /81/, Косовка Борак /77/, Милка Борак /75/, Душан Борак /56/. Десетак дана раније убијен је и Гојко Лежаић /65/. Ни у овом селу није било никаквих ратних активности.

Као знак сјећања на убијене српске цивиле данас су овим селима одржани комеморативни скупови које су организовали Српско народно вијеће и општина Кистање.

Предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац рекао је да су на данашњи дан прије 20 година у Вариводама убијени они који су живјели у вјери да никоме нису починили ништа нажао.

- Они који су имали обавезу да им заштите животе, осигурају мир у њиховим домовима и селима, то нису урадили, истакао је Пуповац и додао да за велику већину починилаца злочина није осигурана адекватна казна.

Говорећи о убиству мјештана Гошића, Пуповац је навео да је, с обзиром на то како се држава односи према овом злочину, очито да неко до данас на другачији начин води рат, доказујући да је било могуће убијати недужне, старе и немоћне.

- Мир наступа када буду кажњени они који су починили злочине, а жртвама одају пошту држава и њени представници и када се на овом мјесту каже `осуђујемо и судићемо`. Ми још нисмо чули ријечи које исказују жаљење због готово 700 убијених с подручја Книна, Бенковца, Грачаца, Коренице и Лапца, истакао је Пуповац.

Он је напоменуо да се није чула ни ријеч жаљења због тога што је око 50 одсто стамбених објеката уништено у првих неколико мјесеци рата, а потом и све до 1997. године.

- Све док се буде водила кампања како су ови злочини били инциденти, а не системски приступ онима који су остали и порука онима који је требало да се врате, све дотле ће бити потребно да на то упозоравамо, рекао је Пуповац.

Предсједник Координације српских удружења несталих и погинулих лица са простора бивше Југославије Драган Пјевач рекао је да су ови злочини почињени послије ратних дјеловања, а да је потом учињено све да починиоци никада не буду пронађени.

- Из свог искуства могу рећи да правда за српске жртве још не станује у Хрватској, истакао је Пјевач и подсјетио на страдање његове мајке у Медачком џепу гдје је убијено 36 цивила, од којих су 17 биле жене.

Он је нагласио да спирала зла мора бити заустављена и да се нада да ће ускоро доћи дан када ће Хрватска саосјећати са жртвама Варивода и других мјеста.

Парастосу и полагању вијенаца присуствовали су представници локалне власти, Амбасаде Србије у Хрватској, делегација Скупштине Србије, породице жртава и изасланици хрватског предсједника Колинде Грабар Китаровић.