latinica  ћирилица
11/10/2015 |  09:42 | Аутор: ТАНЈУГ

Избори у Бјелорусији: Лукашенко за пети мандат

На више од 6.000 бирачких мјеста, колико је јутрос отворено у Бјелорусији, скоро седам милиона уписаних бирача бираће будућег шефа државе међу четири кандидата, а актуелни предсједник Александар Лукашенко бори се за пети мандат.

Кандидати за предсједника су, према Централној изборној комисији, поред Лукашенка, који је на челу Бјелорусије 21 годину, лидер Либерално-демократске партије Сергеј Гајдукевич, лидер Бјелоруске патриотске партије и врховни атаман бјелоруских козака Николај Улахович, и активисткиња кампање "Говори истину" Татјана Короткевич.

Док је 13,3 одсто Бјелоруса са правом гласа и даље неодлучно, више од 45 одсто бирача намјерава да глас да Лукашенку (61), а резултати предизборних анкета показују да је Короткевичевој наклоњено око 18 одсто бирача, Гајдукевичу 11,4 одсто, а Улаковичу 3,6 одсто бирача, пренијеле су агенције.

Бивши опозициони предсједнички кандидат Николај Статкевич позвао је на предизборне протесте, али је одзив на таквим скуповима протеклих мјесеци био слаб, са тек пар стотина окупљених.

Уочи избора, у суботу, на митингу опозиције, више од 1.500 присталица је прошетало централним деловима Минска тражећи оставку Лукашенка и слободне изборе.

Лукашенко је 7. октобра рекао да жели да побиједи са 80 одсто гласова бирача. Актуелни предсједник биран је на функцију шефа државе 1994, 2001, 2006. и 2010. године. Посљедње изборе добио је, према званичним подацима, са 79,65 одсто гласова, а те резултате нису признали остали кандидати, као ни САД И ЕУ.

"Лукашено себе представља као гаранта мира и безбједности... и тај имиџ успијева", изјавио је аутор биографије бјелоруског предсједника Валериј Карбалевич.

Знатан дио бирача, њих више од 36 одсто, искористио је прилику да гласа прије дана за гласање, од 6. до 10. октобра.
Бирачи имају могућност да гласају и против свих кандидата.

Бирачка мјеста биће отворена од осам до 20 сати по локалном времену, а прелиминарни резултати би, како се очекује, могли да буду познати у ноћи између недјеље и понедјељка.

До 9. октобра ЦИК Бјелорусије акредитовао је 928 страних посматрача, од којих је 344 из Бироа ОЕБС-а за демократске институције и људска права (ОДИХР), 387 из Заједнице Независних Држава, 68 из Парламентарне скупштине ОЕБС, седам из Шангајске организације за сарадњу.

Завршницу изборне кампање пратиће и 940 локалних и страних новинара.