latinica  ћирилица
11/10/2015 |  15:22 | Аутор: ТАНЈУГ

Путин: У случају пријетње, Русија спремна да пружи отпор

Русија не претендује ни на какве додатне територије и нема намјеру да улази у конфликт ни са ким, али је у случају пријетње њеној безбједности спремна да пружи отпор, изјавио је руски предсједник Владимир Путин.
Владимир Путин  (фото: http://rs.sputniknews.com/) -
Владимир Путин (фото: http://rs.sputniknews.com/)

- Спољна политика Русије је мирољубива без сваког преувеличавања. Ако погледате на политичку карту свијета, није тешко видјети шта представља Русија и биће јасно да нам нису потребне туђе територије нити туђа природна богатства - ми имамо свега довољно и није потребно да ратујемо и сукобљавамо се ни са ким, рекао је Путин у интервјуу за телевизију "Русија 1".

Шеф руске државе је нагласио да партнери Русије треба да знају да је, у случају пријетње, Москва спремна да примени висико технолошко оружје ради осигурања своје безбједности.

Путин је навео да ће Оружане снаге Русије ускоро бити модернизоване са високо прецизним оружјем, као што је "калибар", које се користи у Сирији.

Ове ракете су дио руске војске од 2012. године, а њихов домет је 1.500 км, пренио је Спутњик.

- То није тајна. Сви наши партнери су упознати, у сваком случају, на нивоу експерата, да Русија посједује такво оружје, рекао је руски предсједник.

Путин је посебно подвукао да "Русија има вољу да га употреби".

Руски председник је истакао и да Русија нема никакву намјеру да поново створи империју и да јој је најважније да заштити своју независност и суверенитет.

Говорећи о ситуацији у Сирији, Путин је искључио могућност коришћења Оружаних снага Русије у копненој операцији у тој земљи.

Русија је вршила извиђања из космоса и из ваздуха, прије него што је почела операцију у Сирији, на коју је унапријед упозорила своје партнере, рекао је он.

Рок извођења операција у Сирији ће, према његовим ријечима, бити ограничен офанзивом сиријске војске.

Путин је казао да није јасно зашто су САД одбиле да дају Русији податке о циљевима Исламске државе у Сирији.

- Ми смо рекли - дајте нам циљеве. Они су одбили. Рекли су: ми нећемо сарађивати на таквом нивоу. Није јасно зашто, ако они заиста боље знају и желе да се боре против тероризма, нагласио је Путин.

- За сада, на жалост, нисмо дошли до таквог нивоа заједничке сарадње, поручио је Путин.

Без обзира на то, руски војни званичници су послали својим колегама из Министарства одбране САД предлоге за борбу са тероризмом у Сирији, додао је Путин.