latinica  ћирилица
13/10/2015 |  08:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Конзервативни кардинали оптужују папу

Јуче се појавила вест да су конзервативни кардинали оптужили папу Фрању да скупља аргументе против њих у предстојећој расправи око питања као што су став Римокатоличке цркве о геј популацији и разведеним католицима који су склопили нове бракове, а због тога искључени из цркве.

У писму које су 5. октобра упутили папи, првог дана тронедјељног синода цркве чија ће главна тема бити породица, група кардинала је процедуре предстојећих дискусија описала као такве 'које имају за циљ да помогну унапред одређене резултате о вазним питањима о којима не постоји сагласност".

У писму које је објављено данас на енглеском на италијанском веб-сајту www.chiesa.espressonline.it., види се забринутост конзервативне струје да процедуре синода фаворизују либерале који желе отворенији приступ питањима хомосексуалности и поновно ожењеним католицима.

Они сматрају да је радни документ направљен као синтеза ставова из прве рунде разговора прошле године и да он не може бити основа за коначан документ о тим питањима ове године.

Они су напали одлуку да се већина дискусија одвија у малим групама а да је једино гласање планирано за крај синода када ће "бити сувише касно да се питања свеобухватно процјене и изврше озбиљне промјене у тексту".

Шестог октобра, папа је непланирано интервенисао у дискусијама синода рекавши учесницима да не оду у "теорије завјере" које ће мало помоћи процесу, а да при том није уопште споменуо писмо које му је послато.

Агенција АФП је пренијела да су писмо папи послали аустралијски кардинал Џоргж Пел и надбискупи Торонта и Њујорка Томас Колинс и Тимоти Долан, као и конзервативни надбискуп Болоње Карло Кафара.

Папа је другог дана синода истакао да је лично одобрио методологију тронедјељних разговора са намјером да се преобликује католичко учење о широком спектру питања везаних за породични живот.

Конзервативни кардинали, с друге стране, жале се да је одбор за израду нацрта документа био изабран без консултација и да чланови одбора нису били бирани.

"Није јасно због чега су неопходне процедуралне промјене. Многи од нас сматрају да је циљ нових процедура установљен како би се лакше усвојили унапријед одређени резултати.

АФП је јавио да за сада није познато колико је кардинала потписало писмо, с тим да их је 13 према уобичајено поузданом веб-сајту који га је објавио, а најмање тројица кардинала су рекли да нису потписници писма.

Синод треба да заврши рад 25. октобра, међутим није јасно да ли ће загријане дискусије довести до објављивања коначних закључака, наводи АФП.

Папа је на отварању синода поручио окупљеним бискупима да одбаце личне предрасуде и имају довољно храбрости и понизности да дозволе да их води Бог.

Папа је групи од 270 кардинала, бискупа и свештеника поручио да тронедјељни синод није парламент у ком се одвијају преговори, нагодбе и компромиси, већ свето, заштићено мјесто гдје Бог показује пут вјерницима, преноси агенција АП.

Конзервативци инсистирају на црквеној доктрини о нераскидивости брака, док прогресивни верници желе блажи приступ породичним проблемима.