latinica  ћирилица
13/10/2015 |  10:28 | Аутор: СРНА

Дачић: Биће промјена у нацрту преговарачке платформе ЕУ

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да је сасвим извјесно да ће бити промјена у нацрту преговарачке платформе ЕУ за поглавље 35, које се односи на Косово, а уколико не буде, то неће бити прихватљиво за Србију.
Дачић у Женеви - Фото: СРНА
Дачић у ЖеневиФото: СРНА

Дачић је рекао да га највише интересује да ли су у ЕУ заборавили и на поглавље 32, које се односи на финансијску контролу.

Он је рекао за РТС да га чуди овакав приступ јер се Србија показала као кредибилан партнер са којим се може разговарати.

"Ако се нешто ту не промени у преговарачкој платформи ЕУ, то неће бити прихватљиво за нас", рекао је Дачић и подвукао да ништа што није договорено у Бриселу неће бити прихваћено.

Дачић је упозорио да би, уколико /самопроглашено/ Косово буде примљено у Унеско, сљедећи корак могао бити захтјев за пријем у Савјет Европе.

Он је истакао да се свако ко не призна /самопроглашено/ Косово потврђује као пријатељ Србије јер показује колико због тога ризикује.

"Србија ће сачекати седницу Извршног савета Унеска 21. октобра, када ће се на дневном реду наћи питање чланства Косова, али до тада наставља своје активности против прихватања Косова у ову организацију. Већ су нам се јавиле Русија, Кина, Куба, Шпанија, Аргентина, Бразил које су исказале своје принципијелно противљење непринципијелним ставовима", указао је Дачић.

Он је оцијенио да је најновији захтјев Косова посљедица онога што се дешавало неколико посљедњих деценија и додао да је извјесно да ће Приштина и убудуће хтјети да се учлани у међународне организације, уз подршку западних земаља.

"Ми зато радимо даноноћно, контактирамо наше пријатеље који трпе огромне притиске", рекао је Дачић и навео да посебну захвалност дугује Италији која није спонзорисала овај захтјев Косова.

Говорећи о могућности да самопроглашено Косово добије и столицу у УН, Дачић је рекао да све наде полаже у право вета и додао да се све чешће врши притисак на земље пријатеље Србије или да се уздрже или да не буду присутне у току гласања у великим организацијама.