latinica  ћирилица
13/10/2015 |  11:09 | Аутор: СРНА

Кошарац: Мектић приватизовао Министарство безбједности

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац оцијенио је да је министар безбједности у Савјету министара БиХ Драган Мектић "у потпуности приватизовао и злоупотријебио то министарство, као и Тужилаштво БиХ, претворивши себе у кловна, а те институције у циркуски полигон за представе и заваравање грађана Републике Српске и БиХ".
Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Сташа КошарацФото: СРНА

"Можда би то што Мектић ради и прича било и забавно за широке народне масе, посебно за јавност и странце у Сарајеву, да није ријеч о противзаконитом кориштењу поменутих заједничких институција за рушилачке нападе на Републику Српску и њене институције. То је једини задатак који је Мектић добио како би био инсталисан на позицију министра, а не борба против криминала и корупције, како свој страначки рат против Републике Српске Мектић покушава да представи јавности", саопштио је Кошарац.

Кошарац је упозорио да би Мектић, као наводни борац против криминала и корупције, морао јавности да разјасни неколико детаља из најновије афере у вези са снимцима који тешко компромитују и Мектића и неколицину високих функционера СДС-а који су продуковали ову аферу.

"Мектић је требало да каже нешто о поријеклу 50.000 евра, новцу који је илегално изнесен из земље и којим је Небојша Вукановић, савјетник замјеника предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ и предсједника СДС-а Младена Босића, платио снимке који су касније објављени на сајту Босићеве и Мектићеве странке. Ако је Вукановић, како каже Мектић, слободни новинар, онда би морао да се запита откад новинари у овој земљи имају толико новца. Уосталом, ако је то Вукановићев новац, зашто би од примаоца тих пара тражио да га 'почасти", навео је Кошарац.

Према његовим ријечима, Мектић би требало да се позабави и свједочењем према коме су функционери СДС-а нудили много веће паре за нове снимке, којима је, по сваку цијену, требало лажно компромитовати предсједника Српске Милорада Додика.

"Мектић би требало да одговори и на питање да ли су тачне информације према којима је човјеку којег назива пресуђеним криминалцем обезбиједио лажне документе и гдје су такви документи израђени. Питање је имају ли ти документи везе са програмом за заштиту свједока, којим Мектић, очигледно, суверено влада и злоупотребљава га у страначке сврхе", истакао је Кошарац.

Он је оцијенио да је трагикомична Мектићева најава да ће, након што су функционери СДС-а кршили закон и злоупотребљавали институције које контролишу, ангажовати Тужилаштво БиХ да рашчисти цијелу причу.

"Мектићеве изјаве су дефинитиван доказ да је Тужилаштво БиХ политички инструментализована институција. Да је другачије, то Тужилаштво би већ реаговало и покуцало на врата оних функционера СДС-а који су учествовали у производњи ове афере", нагласио је Кошарац и поручио да ће посланици СНСД-а у парламенту БиХ тражити одговоре на сва питања на која Мектић није одговорио.

Кошарац је најоштрије осудио, како је рекао, силеџијски напад министра Мектића на новинаре Радио-телевизије Републике Српске /РТРС/.

"Напад на новинаре РТРС-а такође је дио скандалозног специјалног рата, којег највиши функционери СДС-а већ више од годину дана из Сарајева, по налогу странаца и Бакира Изетбеговића, воде против свих институција Републике Српске", закључио је Кошарац.