latinica  ћирилица
13/10/2015 |  15:52 | Аутор: РТРС

Требиње: Комунална инфраструктура на мети вандала (ВИДЕО)

У првих шест мјесеци ове године, на објектима комуналне инфраструктуре у Требињу направљена је штета од око шест хиљада марака. Починиоци не бирају, уништавају све на шта наиђу. Иако се овакви случајеви пријављују комуналној полицији, као и ЦЈБ, из надлежног одјељења истичу, да извршиоци углавном не буду откривени.
Требиње - вандализам - Фото: РТРС
Требиње - вандализамФото: РТРС

Од комуналне опреме на мети вандала најчешће се нађу стубови уличне расвјете, контејнери, сливничке решетке, камени сливници, заштитна ограда уз путеве као и дјечја игралишта. Нису поштеђени ни споменици, ни опрема која припада образовним установама. Трошкови поправке иду на терет локалног буџета, са изузетком саобраћајних незгода, у којима је починилац познат, па трошкове сноси осигурање.

- Апеловали смо на грађане али једноставно се показало да неко мора да буде упорнији- или ми у постављању или они једноставно да одустану од уништавања комуналне опреме - каже Мирјана Ратковић, начелница Одјељења за стамбено-комуналне послове

Из надлежног одјељења су потврдили да се врло често и замијењена опрема, поново нађе на мети вандала.

Грађани негодују, истичући забринутост и неопходност строжијег санкционисања починилаца.

У току протекле године, штета на уништеној комуналној опреми износила је око 10.000 марака. Очито ће се рјешавању овог проблема морати посветити много већа пажња и то од стране свих сегмената друштва.